[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 7. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Spor MZ Veternik i Grada oko mesnog groblja

Odluka se mora poštovati

NOVI SAD - Komunalna inspekcija je naložila mesnoj zajednici Veternik da odmah preda mesno groblje na upravljanje JKP "Lisje", a pošto taj nalog nije ispoštovan, očekuje se da inspekcija zatraži od Gradske vlade da sprovede pomenuto rešenje. Prema rečima resornog člana Gradske vlade Milorada Gašića, inspektori su rešenje izdali na osnovu odluke Skupštine grada iz juna 2000. godine, kojom je veterničko groblje, na zahtev tadašnjeg saveta MZ, preuzelo JKP "Lisje".

Reč je o važećoj odluci, koja, prema Gašićevim rečima, do sada nije sprovedena u delo, zato što je najpre bilo dogovoreno da Grad otkupi zemljište za proširenje groblja, a kada je to obavljeno, isprečio se mesni savet u novom sazivu, koji traži da sahranjivanje na tom groblju ostane u nadležnosti MZ.

Cene sahrana
- Veterničani plaćaje 15.000 dinara za zakup grobnog mesta i još 3.000 za sahranu. Istovremeno, MZ ima čak tri žiro-računa, mada je dozvoljeno da ima samo jedan, iz kojih vidimo da je njen lanjski prihod bio 1,161 miliona dinara, što je verovatno više nego u svim ostalim mesnim zajednicama zajedno. Eto vam i objašnjenja zbog čega savet hoće da zadrži ovu delatnost i zašto plasiraju dezinformacije poput one da su oni izgradili staze na groblju. Taj posao je uradio Zavod za izgradnju grada, koji je platio preduzeću "Partizanski put" 1,2 miliona dinara da to obavi - kaže Dušan Mrkšić, koji je jedan od odbornika u Skupštini grada sa područja Veternika.
Direktorka "Lisja" Jelena Jeftić je demantovala tvrdnju da ovo preduzeće sahranu naplaćuje oko 12.500 dinara. Prema njenim rečima sahranjivanje košta 8.500 dinara, koliko će se naplaćivati i u Veterniku, a grobno mesto se uopšte ne plaća.

- Savet mesne zajednice traži da se odluka o preuzimanju groblja iz 2000. poništi, ali taj zahtev nije potvrđen od strane zbora građana, što je obavezno, pa zato Skupština grada nikada nije raspravljala o tome. Osim toga, gradska uprava se zalaže za to da sve komunalne delatnosti, u koje spada i sahranjivanje, obavljaju gradska komunalna preduzeća, pa otuda i tendencija da se groblja na području gradske zajednice stavljaju pod nadležnost "Lisja - objašnjava Gašić.

On kaže da se gradska uprava nada da će se spor oko groblja rešiti na zakonit način, te da će Skupština grada o tome raspravljati ukoliko zbor građana potvrdi stav saveta mesne zajednice. Ukoliko, pak, savet MZ bude insistirao na svom stavu bez podrške zbora građana, Gašić veruje da će gradska uprava u sprovođenju svoje odluke zatražiti asistenciju policije.

- U većini naseljenih mesta, sahranjivanje obavljaju mesne zajednice, pa Veternik dakle nije nikakav izuzetak, ali ni jedna druga mesna zajednica nije tražila da mesno groblje preuzme "Lisje", kao što je tražio tamošnji zbor građana. Ako sad hoće da menjaju gradsku odluku, neka ponovo sazovu zbor u skladu sa važećim statutom, pa da onda vidimo šta nam valja činiti - navodi Gašić.

R. Kukobat


vesti po rubrikama

^Novi Sad

15:36h

Novosadska toplana nastavlja isključenja neplatiša

15:44h

Spor MZ Veternik i Grada oko mesnog groblja

15:55h

Novi Sad dobija pristan za turističke brodove

      


FastCounter by LinkExchange