[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 7. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Radnički Otpor u Boru privremeno odustao od protesta

Konsultacije pa dalje akcije

BOR - Lideri Radničko-građanskog Otpora u Boru koji su poslednjih mesec dana svake srede na platou Doma kulture organizovali protest zbog teškog stanja u opštini, odlučili su da privremeno odustanu od javnih skupova.

U obrazloženju je navedeno da se protest zamrzava zbog "kontakata sa stručnjacima iz različitih oblasti i pojačanih aktivnosti i priprema za dalje akcije".
Ova organizacija, međutim, traži od Saveta za borbu protiv kriminala i korupcije Vlade Srbije i guvernera Narodne banke Srbije da obaveste javnost o tome koliko je zlata izneto iz Bora od 5. oktobra 2000. godine do danas.

U ranije formulisanim zahtevima, Otpor je zatražio isplatu zaostalih primanja u RTB-u, a zbog katastrofalne situacije u ovom preduzeću, zatražena je ostavka čelnika kombinata bakra među kojima su i "eksperti" koje je postavila republička Vlada.

Bezvredan mulj

Otpor je prozvao jednog stručnjaka Instituta za bakar u Boru da je pokušao da iz kruga RTB-a iznese izvesnu količinu anodnog mulja iz kojih se dobijaju plemeniti metali. Prilikom kontrole, stražar je ustanovio da on nema propusnicu za taj materijal pa je pozvana policija. Direktor Instituta Vlastimir Trujić kazao je da je hemijskom analizom utvrđeno da materijal koji je ta osoba htela da iznese iz RTB-a nije imao vredne sastojke.

Njoj je upravo upućen zahtev da subvencijama ili kreditima pomogne oporavak RTB-a, a zatraženo je i da se pred republičkim parlamentom pokrene inicijativa za donošenje posebnog zakona "leks specijalis" za Bor, koji je ranije najavio pokojni premijer Zoran Đinđić. Taj zakon obuhvatio bi poreske i druge olakšice za privredu i građane ove osiromašene opštine koja se još uvek vodi kao "razvijeno područje".

Zahteva se i smena "korumpiranih" kadrova u borskom pravosuđu i policiji, a podršku svim zahtevima dalo je oko tri hiljade Borana.

Posle skupova kojima je svaki put prisustvovalo sve manje ljudi, pristalice Otpora su prozivali mnoge gradske funkcionere tako što su im zviždali pod prozorom. Pod takvim pritiskom ostavku je podneo direktor lokalnih medija.

Ovu organizaciju osnovali su članovi opštinskog odbora SPO, pojedini sindikalni aktivisti i grupa nezavisnih intelektualaca.

S. Trifunović


vesti po rubrikama

^Istočna i južna Srbija

16:02h

Radnički Otpor u Boru privremeno odustao od protesta

16:10h

Zaječar: Izložba tkalje Sanje Šarčević

16:19h

Jubilej 100 godina rudarenja u Boru proslavljen skromno

16:26h

Bez struje 13 godina 16 porodica iz Lebana

16:32h

Počela akcija "Za lepši pogled na Vladičin Han"

 


     


FastCounter by LinkExchange