[an error occurred while processing this directive] 

 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 7. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Filip Moris" i BAT obećali proizvodnju "malbora" i "LM" u DIN-u i DIV-u

Hoće li pušači dobiti jeftinije cigarete

Još se ne zna sudbina "fasta", duvandžije tvrde da bi se ovaj brend mogao prodati za desetak miliona evra

BEOGRAD - Posle pobede na tenderu za kupovinu fabrike duvana u Nišu i Vranju multinacionalne kompanije "Filip Moris" i "Britiš - Ameriken tobako" su obećali da će u ovim srpskim fabrikama proizvoditi svoje marke cigareta "marlboro", "laki strajk" "LM" i druge. Prve reakcije pušača u Srbiji su bile da li će tada moći da kupe jeftinije ove poznate brendove cigareta, s obzirom da bi se proizvodile u domaćim fabrikama, a razlog više je i to što bi te kompanije, ako žele da se prošire na domaćem tržištu, moraju imati u vidu i standard najvećeg broja pušača u Srbiji?

Kakva će biti generalna politika cena poznatih cigareta koje bi se proizvodile u Srbiji "Filipa Morisa" i BAT-a još je prerano govoriti, kažu u ovim kompanijama, jer ugovor još nije potpisan. Među distributerima duvana se, međutim, već priča da ove fabrike, verovatno neće odmah započeti proizvodnju svojih poznatih brendova u DIN-u i DIV-u, jer se akcizna politika do 2005. neće menjati, pa im je svejedno što se tiče troškova da li su cigarete napravljene u Srbiji ili u njihovim fabrikama gde se inače proizvode. Tek od 1. januara 2005. akcizna politika će biti stimulativna za proizvodnju cigareta "na licu mesta" jer će se na cigarete iz uvoza plaćati akciza deset dinara po paklici, a na proizvedene u zemlji dinar.

Ono što je za sada enigma je da li će pušači "fasta" ostati bez svog brenda, s obzirom na to da se proizvodio najpre u DIN-u, a zatim u DIV-u. "Filip Moris" što je, bar u ovom trenutku logično nema interesa da nastavi proizvodnju ovih cigareta u niškoj fabrici i time guši prodaju "klasika". S obzirom na toda je Vlada Srbije obećala da neće davati licencu za treću fabriku u narednih godinu i po dana vlasnik "fasta" Predrag Ranković, poznatiji kao Peconi, neće moći da nastavi proizvodnju u fabrici koju namerava da izgradi, pa ne bi bilo neverovatno da BAT kupi ovaj brend.

Duvandžije kažu da je BAT kupio fabriku duvana u Vranju, odnosno samo mašine koje je mogao da pazari gde god hoće, ali da ova fabrika nema poznate marke kojima bi moglo da se osvoji srpsko tržište jer "best" i "formula" to, sigurno, ne mogu. Za kupovinu brenda "fast" neke duvandžije predviđaju da bi Predrag Ranković Peconi mogao da dobije od deset do 15 miliona evra.

U duvanskim krugovima potpuno odbacuju dilemu da bi možda "fast" mogao biti prekvalifokovan u grupu stranih cigareta, s obzirom na to da je svojevremeno svrstan u grupu domaćih cigareta, iako se pretežno proizvodi od uvoznog duvana, pa bi po tom osnovu trebalo da se tretira kao uvozna cigareta na koju se plaća veća akciza neko na domaće cigarete. Teško da bi nadležno ministarstvo za poljoprivredu ili Vlada sada "ispravili" prvobitnu odluku i "fast" opteretili kao stranu cigaretu, kažu trgovci duvanom.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:18h

"Filip Moris" i BAT obećali proizvodnju "malbora" i "LM" u DIN-u i DIV-u

17:26h

Šabački uzgajivači duvana dva dana drže most preko Save pod opsadom

17:32h

Servis JUeBANK otvoren 24 sata

17:40h

Blokada puteva na severu Vojvodine

17:48h

E-bank bez provizije

17:56h

Kako će se u Nišu deliti pare od prodaje DIN-a

18:04h

"Oportuniti internacional"podstiče privatnu inicijativu

18:12h

Posle havarije na deponiji uglja u obrenovačkoj termoelektrani

18:23h

"Mobtel" platio poslednju ratu poreza od 1,8 milijardi dinara

18:31h

Odložena otplata MMF-u

 


     


FastCounter by LinkExchange