[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 5. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Samoubistvo jednog od najmoćnijih biznismena u Koreji

Zagonetna smrt šefa "Hjundaija"

SEUL (Tanjug) - Čung Mong-Hun, glavnokomandujući južnokorejske kompanije "Hjundai grup", izvršio je samoubistvo, skočivši sa 12. sprata upravne zgrade kompanije, u centralnom delu Seula.
Razlozi za ovaj tragični korak jednog od najmoćnijih ljudi na Korejskom poluostrvu nisu poznati, iako je ostavio tri oproštajna pisma.

Čung (54) je u oproštajnim pismima, kako je rečeno novinarima, naveo poslednje želje porodici i upravi kompanije, a one se pre svega odnose na dalju sudbinu projekata "Hjundai grupa" u cilju unapređenja odnosa Južne i Severne Koreje. Čung Mong-Hun je bio i na čelu kompanije "Hjundai ejžn" koja vodi većinu južnokorejskih projekata i poslova sa Severnom Korejom.

Čung Mong-Hun je peti i najomiljeniji sin Čung Ju-Junga, osnivača konglomerata "Hjundai", koji je zapravo udario prve temelje poslovne saradnje Južne i Severne Koreje. Sin je prevazišao oca i svoj poslovni, a i životni angažman, posvetio je "širenju vrata" za saradnju Juga i Severa. Zbog toga je čak dospeo i na sud, mada ne i u zatvor - zbog kršenja deviznih zakona i tajnog transfera oko 500 miliona dolara u Severnu Koreju uoči istorijskog samita Severa i Juga u junu 2000.

Čung i "Hjundai ejžn" bili su samom centru korupcijskog skandala koji je potresao Južnu Koreju i doveo do smene tadašnjeg predsednika Kim Dae-Džunga i više njegovih saradnika. Čung je, navodno novcem iz fondova "Hjundaija", potplatio lidere Severne Koreje da dođu na istorijski samit. "Hjundai" je, kako se tvrdilo, isplatio 15 milijardi vona (oko 500 miliona dolara) Severnoj Koreji da pristane na istorijski susret na kome su dve zemlje predstavljali - Južnu Koreju bivši predsednik Kim Dae-Džung, a Severnu Koreju Kim Džong-Il.


vesti po rubrikama

^svet

17:03h

Samoubistvo jednog od najmoćnijih biznismena u Koreji

17:13h

U lovu na Sadama učestvuje i misteriozna jedinica Odred 20

17:21h

Afričke mirovne snage konačno u Liberiji

17:30h

Državni sekretar SAD planira povlačenje

17:39h

Sin predsednika Azerbejdžana izabran za premijera

17:47h

Rasplet u iračkoj ambasadi u Pekingu

17:55h

Rezultati "izbora" u Severnoj Koreji: Kimu i partiji 100 odsto podrške

      


FastCounter by LinkExchange