[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 5. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Proizvođač zlatiborske pršute Emilijan Radovanović kuka za starim vremenima

Al se nekad mezetilo

Između sedamdesete i devedesete znao sam da zakoljem po hiljadu i po ovaca

Jedan od brojnih proizvođača zlatiborske pršute, Emilijan Radovanović iz sela Šljivovice, napunio je sedamdeset godina, ali ne pomišlja da prekine posao kojim se bavi skoro pola veka.
- Zlatiborski kraj proslavila je pršuta. Ona se, kao ekstra specijalitet, nalazi na trpezama u mnogim svetskim metropolama - kaže Emilijan. - Puno je zlatiborskih domaćinstava koja su se zakućila ponajviše zahvaljujući pršuti. Ja proizvodim goveđu i svinjsku pršutu, stelju, slaninu i kobasicu.

U najlepšoj uspomeni ovom Zlatiborcu ostali su dani od 1970-1990. godine. Bilo je to vreme kad se puno radilo, sve lako i brzo prodavalo i izuzetno dobro zarađivalo. Sezona proizvodnje zlatiborskih suhomesnatih proizvoda uvek je počinjala početkom oktobra, završavala krajem marta.

- U tom periodu znao sam da zakoljem i do osamdeset volova, oko hiljadu i po ovaca i pedesetak svinja - ističe Emilijan. - Deo stoke gajila je moja porodica, a najviše smo kupovali po selima Zlatibora, Tare, Javora i Golije. Ponekad smo to činili i od Poljoprivrednog kombinata "Čajetina".

U poslu su mu pomagali supruga Marija, sinovi Milan i Siniša i još pet-šest radnika. Činilo se da je bilo mnogo više onih koji su voleli da dobro mezete.
Danas je situacija sasvim drugačija. Proizvodnja je višestruko umanjena, tek da majstor Emilijan ne prestane da radi i podmiri stare mušterije u Užicu, Bajinoj Bašti kao i turiste na Zlatiboru i Tari.

Radiću dok zdravlje služi. Ne toliko zbog zarade, već iz ljubavi i putovanja prema ovom poslu sa kojim sam zakućio i proživeo lepe godine.
Sinovi su nastavili tradiciju. Obojica, više od dvadeset godina drže mesarsku radnju u Podgorici u kojoj se uvek može naći zlatiborska pršuta, a i drugi suhomesnati proizvod iz našeg kraja - završava priču "Era" sa Zlatibora.

TEKST I FOTO: MILAN ANDRIĆ


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:11h

Zoran Babić iz Glibovca, majstor za pečenje volova na ražnju

15:38h

Dušan Rokvić sa suprugom Aurorom provodi penzionerske dane u Aranđelovcu

16:06h

Na 43. dragačevskom Saboru trubača Boško Ostojić sviraće 41. put po redu

16:33h

Proizvođač zlatiborske pršute Emilijan Radovanović kuka za starim vremenima

 
 


     


FastCounter by LinkExchange