[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 5. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zoran Babić iz Glibovca, majstor za pečenje volova na ražnju

Vo na viljuškaru

Dešava se da je bik toliko težak pa pukne ražanj. Nekad se za nošenje koriste i građevinske mašine

Zoran Babić(48), radnik "Goše", rodom iz Glibovca kod Smederevske Palanke, pravi je majstor za pečenje svadbarskih bikova na ražnju. Ispekao ih je na stotine. Prvog bika od 800 kilograma spremio je na svadbi u selu Neminikuće kod Mladenovca. Nije se, priznaje, baš proslavio.
- Ali, to nikome nije smetalo. Gosti su ga smazali dok si rekao britva - veli Zoran.

Na svadbi u Ždrelu kod Petrovca na Mlavi desio se prvi maler. Tri sata pred dolazak svatova pukne gvozdeni ražanj ko da je od vrbe - seća se Zoran: "Bik veliki, imao blizu osam stotina kila, a ražanj za njega izgleda slab. Našli smo se u neprilici, domaćin pita kako ide , mi kažemo dobro - a panika nas hvata. Dođe mi da presvisnem od muke. Moji pomoćnici se samo zgledaju. Kud ćemo, šta ćemo, nađemo drugi ražanj, ali nismo prepolovili bika nego ga opet onako ogromnog nataknemo, a pečenje nastavimo po ubrzanoj metodi. Gore drva, gorimo i mi kraj bika, temperatura valjda pedeset stepeni".

Tek kad se vo zarumeneo, cela Zoranova ekipa je odahnula. Ali, bik je bio do pola ispečen, tako vrućeg su rukama i u zaštitnim rukavicama morali da ga prebacuju na drugi ražanj.
- Ispekli smo i laktove i nadlaktice kao nikad u životu. Hladnom vodom smo polivali ruke, nije mnogo vredelo - nastavlja majstor Zoran dodajući da jedino onaj ko ne radi ne može da pogreši. Ovakav peh i redak maler i on i njegovi kuvari i mesari shvatili su kao sastavni deo posla kojim se bave.

Jednom je bik toliko bio težak da su Zoran i majstori morali da ga dižu na ražanj pomoću viljuškara.
- Imao je preko tone. Ma grdosija jedna, dizali smo ga, na mengele, drali ga, ne pitaj koliko dugo, to je najteža operacija. Baš smo se namučili. Ali, sladak je bik kad se pojede u slast, a slatka i para kad svoj rad naplatimo - zaključuje Zoran.

Miris i parfem

- Zimi kad je oštar mraz, dok se bik peče, mi se grejemo kraj vatre. Tad nam dolaze pevačice , nekako su mnogo zimogrižljive. Miris roštilja se nadaleko oseća, a ženski parfemi se mešaju sa roštiljskim dimom. To nikom ne smeta da se uživa u iću, piću i muzici.

Za DOS

Najviše bikova, skoro pedesetak, zaklano je i ispečeno u smederevskom kraju povodom pobede DOS-a septembra i oktobra 2000 godine.

Medaljoni kao sladoled

- Preliv sa pečurkama je obavezan, pa biber, dok se peče mi se "zalivamo" crnim vinom, dobro je za zdravlje. Ali, nikad se ni nismo opili. Pravim najčešće medaljone, toliko su dobri da se tope se u ustima kao sladoled.
I prošle nedelje na svadbi kod porodice Perić u Češnjevoj Bari kod Velikog Gradišta bilo je mnogo znatiželjnih degustatora. Dolazili su u koloni, umakali hleb u testiju, šetkali okolo, zagledali bika, tražili da im odrežem parče - kaže majstor Zoran dodajući kako vo treba deset sati da bude na vatri . Skida se sloj po sloj, najpre s plećke, pa s bikovskog vrata, dok se u posebnom sudu krčkaju juneći parčići u sosu od raznih mirođija.


TEKST I FOTO: DRAGAN STODIĆ


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:11h

Zoran Babić iz Glibovca, majstor za pečenje volova na ražnju

15:38h

Dušan Rokvić sa suprugom Aurorom provodi penzionerske dane u Aranđelovcu

16:06h

Na 43. dragačevskom Saboru trubača Boško Ostojić sviraće 41. put po redu

16:33h

Proizvođač zlatiborske pršute Emilijan Radovanović kuka za starim vremenima

 
 


     


FastCounter by LinkExchange