[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 5. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Fond za humanitarno pravo obratio se predsedniku Živkoviću

Traže obnavljanje
istrage o slučaju Ristić

BEOGRAD (Tanjug) - Fond za humanitarno pravo zatražio je juče od predsednika republičke vlade Zorana Živkovića da preduzme mere kako bi se preispitala krivična odgovornost policajaca iz Šapca, povodom smrti Milana Ristića 1995. godine.

Pošto je odlukom Komiteta Ujedinjenih nacija protiv torture utvrđeno da je Srbija propustila da sprovede nepristrasnu i sveobuhvatnu istragu u slučaju Ristić, Fond očekuje, kako se navodi u saopštenju, da republičke vlasti to sada učine, a Okružnom javnom tužilaštvu u Šapcu predlaže da ponovi krivični postupak, kao i da se roditeljima pokojnog Ristića isplati tražena odšteta od 1,8 miliona dinara.

Prema službenom policijskom izveštaju, Milan Ristić je 13. februara 1995. godine izvršio je samoubistvo, skočivši s krova jedne stambene zgrade, ali roditelji sumnjaju da je njihov sin život izgubio pod potpuno drugačijim okolnostima.

Porodica Ristić tvrdi, kako navodi FHP, da su tog dana trojica policajaca SUP-a Šabac uhapsila njihovog sina i usmrtila ga udarcima tupim predmetom. Policajci nakon prvog udarca premeštaju telo i još jednim udarcem lome obe butne kosti Ristiću, da bi mu, već mrtvom, zadali i treći udarac u bradu. Roditelji i FHP pozivaju se i na nalaze nezavisnih sudsko medicinskih eksperata, koji su evidentirali protivrečnosti u nalazima lekara hitne pomoći, kao i u zapisniku s obdukcije.

Zbog sumnje da je počinjeno ubistvo, roditelji Milana Ristića su protiv policajaca podneli krivičnu prijavu Okružnom tužilaštvu u Šapcu, ali je tamošnji javni tužilac prijavu odbacio, a kasnije i Vrhovni sud odbio žalbu.
Otac i majka, Radivoje i Vesna Ristić, 22. jula 1998. godine podneli su pojedinačnu predstavku Komitetu protiv torture, na osnovu čega je ovo telo utvrdilo da je u slučaju Ristić SRJ prekršila svoje obaveze ustanovljene Konvencijom protiv torture.

Nakon više obraćanja nadležnim sudskim organima, Opštinski sud u Beogradu 15. aprila 2003. godine utvrdio je prekid postupka, obrazlažući to stavom da je državna zajednica SCG preuzela sva prava i obaveze SRJ, te da je za sprovođenje Ustavne povelje dosadašnji zakonski zastupnik Savezno javno pravobranilaštvo prestalo s radom.

Bez obzira na sve urgencije, do danas nadležni savezni i republički organi nisu ništa učinili, ignorišući u potpunosti odluku Komiteta protiv torture, smatra FHP i ocenjuje da je odugovlačenjem postupka prekršena i Povelja o ljudskim i manjinskim pravima i građanskim slobodama.


vesti po rubrikama

^društvo

16:18h

RZZO uskratio invalidima besplatno snabdevanje kod "Ruda"

16:25h

Fond za humanitarno pravo obratio se predsedniku Živkoviću

16:37h

Koliko građani mogu da veruju istraživačima javnog mnjenja

16:45h

Glas" "zavirio" u stan Nemanje Kolesara u Jevrejskoj ulici

16:53h

U zgradi u Požarevačkoj ulici pojačane mere obezbeđenja

17:01h

Nezavisno udruženje penzionera: Više od dvadeset samoubistava mesečno

17:09h

Episkom raško-prizrenski Artemije o proslavi Ilindena

17:17h

Parastos povodom osam godina stradanja Srba u "Oluji"

   


     


FastCounter by LinkExchange