[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 4. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Američki lov na svrgnutog diktatora kao velika lutrija

Ko će izvući premiju

Nije pitanje da li će Sadam biti uhvaćen, već kome će biti isplaćeno 25 miliona dolara, kaže civilni administrator Iraka

BAGDAD (Tanjug) - Američki administrator u Iraku Pol Bremer ponovo je pozvao Iračane da pruže informacije koje bi pomogle hapšenju svrgnutog predsednika Sadama Huseina, obećavajući za to nagradu od 25 miliona dolara.

"Uhvatićemo Sadama. Pitanje je samo ko će dobiti 25 miliona dolara i iseliti se u drugu zemlju", izjavio je Bremer, dodajući da je osobi koja je obavestila američke snage o mestu na kojem se kriju Sadamovi sinovi Udaj i Kusaj isplaćeno 30 miliona dolara i da je ta osoba, zajedno sa svojom porodicom, bezbedno napustila Irak.

Doušnik koji je obavestio Amerikance gde se braća nalaze navodno je vlasnik kuće u kojoj su se krili, Navaf al Zajdan. Udaj i Kusaj su 22. jula ubijeni u okršaju sa američkim vojnicima u Mosulu, a njihova tela sahranjena su u subotu u Sadamovom rodnom selu, u blizini grada Tikrita.

Troškovi četiri milijarde nedeljno

Američka okupacija Iraka košta četiri milijarde dolara nedeljno, otkriva londonski "Sandej telegraf" i ocenjuje da su toliki troškovi i napori okupacionih vlasti da uspostave demokratsko uređenje potpuno uzaludni. Pokušaji da se u Iraku implementira "američki model demokratije" ne vode ničemu; nijedna značajnija politička ili religijska grupa u Iraku izgleda da ne želi demokratiju koju im nude i nameću SAD, ukazuje list.

Američke snage u Iraku na sve načine pokušavaju da pronađu Sadama Huseina. U poteru su uključeni najsavremenija tehnika i ljudi: sateliti, pokretni radari, prisluškuju se razgovori, analiziraju dokumenta, prate sumnjiva okupljanja i pokreti većih grupa građana. U velikoj igri su i prerušeni američki vojnici koji su ubačeni tamo gde bi Sadam mogao da se krije. "Svi sistemi, ljudi i oprema su uključeni u lov na ključnog čoveka. Sve do čega možemo da dođemo je u funkciji da se otkrije Sadam", prenosi "Asošijeted pres" izjavu američkog pukovnika Teda Martina.

Pod posebnom prismotrom i pretragom Amerikanaca su se poslednjih dana našli Tikrit, gde on ima svoje čvrsto uporište, kao i višemilionski Bagdad, gde je navodno imao i tajna skloništa. Marincima su čak podeljene fotografije kako bi bivši lider Iraka mogao da se preruši, pošto se veruje da je promenio izgled.

U Pentagonu se, očigledno, procenjuje da je bivši predsednik glavni inspirator pokreta otpora protiv okupacionih snaga, odnosno da bi posle njegovog eliminisanja situacija u Iraku počela da se smiruje.


vesti po rubrikama

^svet

16:23h

Američki lov na svrgnutog diktatora kao velika lutrija

16:31h

Upozorenje Al Kaide: Amerika će tek da pati

16:40h

Šef Bele kuće "izvanrednog" zdravlja

16:49h

Novi bilans žrtava prošlonedeljnog napada na Kavkazu

16:57h

Sukob vojnog i političkog krila Arafatovog pokreta

17:04h

Iračka kriza preti novim potresima u britanskom državnom vrhu

17:15h

Juče glasanje u komunističkoj Severnoj Koreji

17:24h

Teški dani za Margaret Tačer

 
     


FastCounter by LinkExchange