[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 4. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Gubitak Zdravstvene ustanove "Apoteka" 40 miliona

Bez lekova pola meseca

SUBOTICA - Za prvih šest meseci ove godine subotička Zdravstvena ustanova "Apoteka" ima gubitak oko 40 miliona dinara. On je napravljen zbog toga što je "Apoteka" pokušavala da popravi snabdevenost lekovima svojih ogranaka u subotičkoj opštini.

Prema rečima mr Tibora Kardoša, direktora "Apoteke", zbog ugovora koji je potpisan za ovu godinu, sve uprave apoteka u Republici su limitirane sredstvima koje dobijaju od Fonda za zdravstveno osiguranje. Sredstva koja subotička "Apoteka" mesečno može da potroši dovoljna su za nabavku oko 50.000 kutija lekova, a lekari u našoj opštini ispisuju znatno više, 70 do 80 hiljada, pa i 100 hiljada recepata.

Zbog ovakve situacije "Apoteka" je prvi put ove godine u maju mesecu počela da prekida nabavku novih količina lekova kada bi ispunila kvotu, da bi nove količine počela da nabavlja početkom novog meseca. Tako je u maju već 13-tog dana prestala nabavka, u junu i julu oko 20-tog. Zbog toga se nekada dogodi da se pojedine apoteke naprosto isprazne do prvog u mesecu.

Mr Kardoš kaže da ne može više da dozvoli da se gubici nagomilavaju, jer je veliko pitanje ko će i ovo do sada da pokrije. Zbog toga se vodi dnevna evidencija potrošnje novca za nabavku lekova, i zaustavlja se čim se potroši novac za taj mesec. Rezultat toga je lošija snabdevenost apoteka lekovima, pogotovo u drugoj polovini meseca.

Poslednji podaci govore da je u junu u subotičkim apotekama na recepte izdato 58.312 kutija lekova, a koliko je recepata ispisano, u "Apoteci" nemaju evidenciju. Ranija iskustva govore da je to znatno više.

V. Kostadinov


vesti po rubrikama

^Regioni

16:03h

Subotica: Gubitak Zdravstvene ustanove "Apoteka" 40 miliona

16:12h

Manastir Sveta Trojica kod Kladova uskoro u novom ruhu

16:19h

Niš: Mali oglasi ponekada napune novčanik

16:25h

Meštani sela Zlot kod Bora konačno rešili veliki problem: Voda potekla na Svetog Iliju

16:33h

Akcija G17 plus iz Loznice: Besplatni pregledi

 

 


     


FastCounter by LinkExchange