[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 4. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Delirijum u centru Beograda kada su preksinoć zasvirali trubači iz Amerike

"Svilen konac" iz Njujorške trube

"Zlatne uste Balkan bras bend" osnovan 1982. u "velikoj jabuci" svira srpsku, makedonsku i bugarsku narodnu muziku

Iz beogradskog sutona izroni petnaestak Amerikanaca u havajskim košuljama. Pažljivo izvlače instrumente ispred zgrade SANU u Knez Mihailovoj ulici. Grupica Beograđana znatiželjno se okuplja i zagleda put muzičara. "Zlatne uste Balkan bras bend" bio je subotnji poklon JAT-a građanima Beograda. Iz američkih truba zaori se "Svilen konac", a srpske suze navreše na oči. Čak i četvoročlana arapska porodica zastade da oslušne i pridruži se veselju.

- Izvin'te, odakle su ovi? Kažem ja mužu - nisu odavde. Vidim one face - njihove su. Naši nisu. A muž mi ne veruje. Sviraju muzički čisto, naši bi improvizovali, zaključila je jedna Beograđanka.
- Odmah sam primetio da su stranci. Ne liče na Srbe, ovi su u "havaji" fazonu, dodaje Petar.

Sviranje na uvo

- Srpsku muziku uveliko sviramo i u Njujorku. Po noćnim klubovima, plesnim salama i srpskim crkvama. Svu muziku sviramo "na uvo" i skidamo je sa interneta ili nam prijatelji kupuju CD ovde u Srbiji i šalju u Ameriku, otkrila je Bel Birčfild, bariton truba.
Rejčel Mekforlejn jedina zna srpski jer je studirala slavistiku. U Jugoslaviji je poslednji put bila pre 20 godina.
- Sviram tenor trubu sa drugim orkestrom u Kaliforniji. Ovaj orkestar uglavnom svira za Srbe. Puno Srba ima u Njujorku. A ovo je uzbudljiva, živa muzika.

Čuje se "ju, ju", oduševljeni aplauz i pocikivanje. Gomila se povećava, sitna deca se provukla ispred trubača, neka devojčica zadenu buketić ruža Amerikanki Bel na trubu. Dečurlija, i arapska i ova naša, odlično se zabavljala, a jedan mali zapušio uši ne pokazujući oduševljenje prema domaćoj baštini.

Na zvuke "Moravca" Srbi počeše da pocupkuju, odnekud dopre otegnut zvižduk, nastade opšte veselje. Noge same lete, u mestu, al' nema veze. Neki povadiše mobilne telefone, zovu prijatelje da čuju ovo američko-srpsko čudo. Četiri babe povedoše kolo, pridružiše se još neke, nogama zapliću. Da l' je Kuba il' je Srbija? Blesne po koji krezavi osmeh iz mase. "Ovi vole Srbe", raduje se jedna žena.

- Je l' su našeg porekla? Nisu... a sviraju naša kola, čudi se jedan čiča.
- Svirali su bolje nego naši. A nisu čisto naši? Čudno skroz, divio se Dragan Bogdanović.
- Verujem da u Njujorku prave čudo. Amerikanci ne razlikuju brazilsku od naše muzike. Njima je to sve etno. Po košuljama sam zaključio da su stranci. Po tome se vidi da ne znaju gde su. Za njih je Balkan - Havaji, sa osmehom priča Rajko Radošević i dodaje:
- Koliko smo mi za njih osveženje i oni su za nas!

Hipnotisani ritmom

"Zlatne uste Balkan bras bend" sprema se za nastup u Guči.
- Bend je osnovan 1982. u Njujorku i svi muzičari su iz tog grada. Sviramo srpsku, makedonsku i bugarsku narodnu muziku. Prvi put sam se sreo sa srpskom tradicionalnom muzikom dok sam radio kao folk igrač. Bio sam oduševljen balkanskim plesovima i načisto hipnotisan tim ritmom i načinom života. U Guči nastupali smo već tri puta 1987, 1988. i 1992, ispričao je Majkl Ginzberg, trubač i šef orkestra.
- Neke pesme su vrlo sentimentalne, a ostale mi ne daju da sedim mirno. Moram da igram jer melodiju uvek prati vrlo jak ritam. Muzika trubača pokriva čitav spektar osećanja, a ciganski element u njoj joj daje puno egzotike… onostrano i onovremeno.
Posle nastupa u Guči idemo da uvežbavamo repertoar sa orkestrom "Zlatni prsti" iz Vranjske Banje. Puno volimo Salijević orkestar iz Surdulice, orkestar Bobana Markovića i muziku Gorana Bregovića, kaže Ginzberg.

SANJA M. TOMIĆ
SRĐAN ĐILE MARKOVIĆ
FOTO: M. RUPENA


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

16:08h

Delirijum u centru Beograda kada su preksinoć zasvirali trubači iz Amerike

16:34h

Proslava Svetog Stevana Visokog, krsne slave Svebora, u manastiru Manasija

16:59h

U Grljanu kod Zaječara održan 20. jubilarni sabor frulaša

17:14h

Ilindanski vašar u Kruševcu zadovoljio i kupce i prodavce

 

 


     


FastCounter by LinkExchange