[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 4. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nepoverenje prema prikazanom imovinskom stanju crnogorskog premijera

Đukanovićevo odelo
preko hiljadu evra

Samo za renovinaranje stana, pre nekoliko godina potrošio je oko milion evra.

BEOGRAD - Najveća optužnica za Mila Đuaknovića i njegove saradnike je njihovo bogatstvo, odnosno velelepna zdanja, kule i gradovi koje podižu i koje su podigli. Sada bi trebalo uporediti njihovo bogatstvo od trenutka kada su stupili u politiku. Obogatili su se na račun naroda - zaključio je nedavno lider jedne opozicione crnogorske stranke. Možda su optužbe koje su iznete na račun vladajuće kaolicije u Crnoj Gori o njihovom bogatstvu uticale da premijer Đukanović obelodani svoju imovinsku kartu.

Kako je crnogorski premijer naveo, živi od svoje i suprugine plate. NJegova iznosi 435,38 evra, a suprugina je nešto niža 383,47 evra. Ima stan u naselju Gorica C od 106 kvadrata i "pežo 306" iz 1995 .godine. Nije vlasnik akcija ili preduzeća i nema novac na računima stranih banaka, a ne poseduje nikakvo poljoprivredno, građevinsko ili šumsko zemljište". U nepovoljnijem je položaju od svojih mnistara, koji članstvom u Upravnim odborima, kako je naveo u imovinskoj karti, "zarađuju" bar još jednu platu.

Status posmatrača

Medojević tvrdi da će se usvajanjem zakona o sukobu interesa oformiti parlamentarna komisija, koja će ispitivati poreklo imovine, a nevladina organizacija "Grupa za promjene", čiji je Medojević član, zatražiće status posmatrača.

Nebojša Medojević, direktor Centra za tranziciju ne veruje u imovinsko stanje Đuknovića koje je prikazao i za "Glas" kaže": samo minimalna potrošačka korpa u Crnoj Gori iznosi oko 700 evra, naravno ne računujući onu sindikalnu.

- Đukanović ne može da živi od prihoda koje je naveo imajući u vidu njegov stil oblačenja i života koji vodi. Voli da izlazi na mondenska, elitna mesta. Njegova odela koštaju više od hiljadu evra, satovi najpoznatijih svetskih marki koje nosi sigurno premašuju cifru i od deset hiljada evra. Naravno, može da kaže da su to pokloni, ali u Crnoj Gori ne postoji zakon koji bi regulisao tu oblast - navodi Medojević.

Doduše, nastavlja Medojević, "možda je za Đukanovića život u Crnoj Gori jeftin" .
- On možda ništa i ne troši, jer bilo gde da izađe, verovatno se svi utrkuju ko će nešto da mu pokloni - objašnjava on.

Bulatović prvi

Momir Bulatović, koga je nasledio Đukanović, prvi je dostavio podatke o svojoj imovini - još u kampanji za izbor predsednika Crne Gore, pre šest godina. Ali ispostavilo se, da je u njegovoj prijavi nedostajalo sedamdesetak kvadratnih metara, koje je koristio kada se uselio u stambenu zgradu.

Direktor Centra za tranziciju podsetio je i na navode u štampi od pre nekoliko godina " da je Đukanović samo za renoviranje stana potrošio oko milion evra". Samo zavese sa kristalnim bubama koštale su preko 10 hiljada evra" .

Medojević je istakao da je nacrt zakona o sukobu interesa još pre godinu dana predat u Skupštinu Crne Gore, ali ga je u maju ove godine povukla Đukanovićeva Vlada. On se nada ta će taj zakon, pod pritiskom međunarodne zajednice do kraja godine biti usvojen kako u parlamentu Crne Gore, tako i u Skupštini Srbije.

Na pitanje da li može Đukanović da snosi posledice, ukoliko je prikrio deo imovine, Medojević kaže da je "ta izjava neobavezujuća i nema težinu, jer ne postoji zakon o sukobu interesa" .
- Kada on bude usvojen lica će snostiti materijalnu, prekršajnu i krivičnu odgovornost, ako ne budu prikazali celokupnu imovinu - objašnjava on.

Medojević predlaže da "sva lica, bez obzira da li su proteklih deset godina bavili politikom, za koja se dokaže da su imovinu stekla kriminalom ili korupcijom treba oduzeti, a oni koji su poslednjih godina obogatili "pa imaju šest stanova, skupocene automobile, hartije od vrednosti", odnosno ekstraprofitere, oprezovati, a najniža cifra koju bi morali da plate trebalo bi da iznosi 100.000 evra".

D. Gavrilović


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Kfor mirno posmatrao napad na Srbe u severnom delu Kosovske Mitrovice

17:15h

Pucnjava u centru Peći: Troje poginulo, četvoro ranjeno

17:20h

DSS o odluci MMF-a: Dužnička kriza već počela

17:30h

Nepoverenje prema prikazanom imovinskom stanju crnogorskog premijera

17:45h

Zoran Žižić o povratku u Skupštinu

17:55h

Bojović: Napravljen je pomak u borbi protiv Đukanovićevog režima

18:00h

Posle podele diplomatskih predstavništava: Prvo na obuku, pa u ambasadorsku fotelju

18:10h

Orlić: Stvari nazvati pravim imenom

18:20h

Vladimir Božović o "Smernicama za rešenje kosmetske krize"

18:35h

SRS insistira na ideji političkog kontinuiteta

22:50h

Čović: Meta atentata u Peći svedok protiv Dauta Haradinaja

      


FastCounter by LinkExchange