[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 4. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kfor mirno posmatrao napad na Srbe u severnom delu Kosovske Mitrovice

Albanci se naoružavaju Unmik ćuti

Marko Jakšić: "Most" nije trebalo ukidati Dragiša Krstović: U Pokrajini i dalje važi zakon džungle

KOSOVSKA MITROVICA (Tanjug) - U Kosovskoj Mitrovici preksinoć oko 23 sata došlo je do incidenta, kada je grupa od tridesetak Albanaca prešla glavni most na Ibru, koji deli severni od južnog dela grada, i kamenicama zasula Srbe koji su se u tom trenutku nalazili u blizini mosta. To se dogodilo na očigled vojnika Kfora i Kosovske policijske službe, koji su mirno posmatrali događaj. Tek pošto se i na severnoj strani mosta pojavio veći broj Srba, Albanci su se povukli u južni deo grada.

Policija je u cilju smirivanja situacije preksinoć posle incidenta zatvorila saobraćaj preko mosta na Ibru. Saobraćaj je od juče ujutro ponovo uspostavljen, ali uz pojačane mere kontrole.

- Incident u Kosovskoj Mitrovici pokazuje da Kosovska policijska služba nije u stanju da zaštiti Srbe, izjavio je predsednik Zajednice srpskih opština Kosova i Metohije Marko Jakšić. On je optužio lokalnog Unmikovog administratora za Kosovsku Mitrovicu Minu Jervempa da podstiče povratak Albanaca u severni deo grada kako bi potisli Srbe, što vodi ka tendenciji promene etničkog sastava stanovništva severne Mitrovice, kazao je Jakšić.

Bez alibija

Krstović smatra da Albanci pokušajem da nasilno uđu u Mitrovicu još jednom dokazuju da ne odustaju od namere da sami i bez Srba organizuju i uređuju kosovsku stvarnost.
"Međunarodna zajednica je dovoljno prisutna na Kosmetu i zaista više nema alibija da sa sebe skida odgovornost za sve ono što se ovde događa", zaključio je Krstović.

On je naglasio da najnoviji incident pokazuje da je bila pogrešna procena situacije kada je doneta odluka da se ukine srpsko Udruženje građana "Most", jer je na taj način oslabljena odbrana grada. Za više od 25.000 Srba na ovim prostorima, postoji tvrda politička borba za goli opstanak, zaključio je on. Šef srpske koalicije "Povratak" u kosovskom parlamentu Dragiša Krstović smatra da najnoviji incidenti na Kosovu predstavljaju potvrdu činjenice o bezakonju u pokrajini.

"Preksinoćni međualbanski obračun u Peći, te pokušaj Albanaca da uđu u severni deo Kosovske Mitrovice, uz svakodnevne terorističke akte potvrda su činjenice da na Kosmetu, uprkos tolikom broju UN policije i Kosovske policijske službe, i dalje važi zakon džungle", izjavio je Krstović za Srnu. On tvrdi da oružje na Kosmet i dalje stiže u neograničenim količinama, i da međunarodna mirovna misija sve to slepo gleda. "U pravu su oni koji smatraju da su kriminalci i teroristi partneri mirovnoj misiji", dodao je Krstović.


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Kfor mirno posmatrao napad na Srbe u severnom delu Kosovske Mitrovice

17:15h

Pucnjava u centru Peći: Troje poginulo, četvoro ranjeno

17:20h

DSS o odluci MMF-a: Dužnička kriza već počela

17:30h

Nepoverenje prema prikazanom imovinskom stanju crnogorskog premijera

17:45h

Zoran Žižić o povratku u Skupštinu

17:55h

Bojović: Napravljen je pomak u borbi protiv Đukanovićevog režima

18:00h

Posle podele diplomatskih predstavništava: Prvo na obuku, pa u ambasadorsku fotelju

18:10h

Orlić: Stvari nazvati pravim imenom

18:20h

Vladimir Božović o "Smernicama za rešenje kosmetske krize"

18:35h

SRS insistira na ideji političkog kontinuiteta

22:50h

Čović: Meta atentata u Peći svedok protiv Dauta Haradinaja

      


FastCounter by LinkExchange