[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 4. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Mesto u Zavodu za odrasle čeka 200 obolelih

"Mala pčelica" prebukirana

Oko dve stotine lica koji imaju urednu dokumentaciju od lekara ili centra za socijalni rad čeka na smeštaj u Zavod za zbrinjavanje odraslih "Male pčelice", potvrdio je za "Glas" Dragutin Milovanović, direktor ove specijalizovane ustanove. On dodaje da Zavod "Male pčelice" predstavlja najveću ustanovu ovakvog tipa u Evropi i u njoj je trenutno smešteno oko 950 štićenika, pre svega duševno obolelih i mentalno retardiranih lica. Od ovog broja, 52 štićenika su izbeglice iz Hrvatske, 27 raseljeni sa Kosova, a isto toliko je i štićenika iz Crne Gore.

Ustanova zapošljava 288 radnika od koji je najveći broj stručno i medicinsko osoblje. Samo u poslednjih godinu dana zaposleno je petoro visokoobrazovanih lica, defektologa, lekara opšte prakse i socijalnih radnika.

Milovanović dodaje da je za boravak lica sa specifičnim mentalnim problemima u toku renoviranje četvrtog paviljona čija je površina 1.380 kvadrata. Sredstva za ovu investiciju obezbedio je Norveški savet za izbeglice.

"Male pčelice" raspolažu i sa poljoprivrednom ekonomijom i radionicama, tako da je za oko stotinu štićenika omogućena takozvana radna terapija. Uz Norveški savet za izbeglice, značajnu pomoć u hrani i adaptaciji paviljona, obezbeđuju i druge humanitarne organizacije poput "HELP" i Biroa za humanitarnu pomoć ECHO. Ministarstvo za socijalna pitanja finansira 60 odsto troškova zavoda, a ostatak rodbina štićenika koji su našli utočište u ovoj ustanovi, penzioni i fond za zdravstvo.

B. Kuljanin


vesti po rubrikama

^Kragujevac

15:28h

Duga tradicija Dečje pozorišne radionice Doma omladine

15:37h

Mesto u Zavodu za odrasle čeka 200 obolelih

15:44h

Kreće prodaja "Zastavinih" automobila na kredit

15:51h

Radnici "Zastave" podneli 800 tužbi

15:59h

DSS traži da se grad odredi prema "Prizbestu"

        


FastCounter by LinkExchange