[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 4. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Večeras na Kanli kuli počinje 17. hercegnovski festival

Novi naziv, stari koncept

Na otvaranju romantična komedija Miloša Petričića "Skoro sasvim obična priča". Oba ministarstva pomažu Festival

Projekcijom novog domaćeg filma, romantične komedije Miloša Petričića "Skoro sasvim obična priča", večeras na Kanli kuli počinje 17. hercegnovski festival. Kao drugi film večeri u takmičarskom programu videćemo komediju Dejana Zečevića "Mala noćna muzika". Tokom pet festivalskih dana u izboru selektora Miloša Paramentića, biće prikazano deset domaćih filmova snimljenih između dva festivala.

Za Zlatnu mimozu i ostala festivalska priznanja konkurišu još filmovi Zdravka Šotre "Zona Zamfirova", "Država mrtvih", posthumno dovršeni film Živojina Pavlovića, "Mrtav ladan" Milorada Milinkovića, "Kordon" Gorana Markovića, "Jagoda u supermarketu" Dušana Milića, "Profesionalac" Dušana Kovačevića, "Ledina" Ljubiše Samardžića, "Lavirint" Miroslava Lekića. Poslednjeg dana Festivala, van konkurencije, u čast pobednika biće prikazan film iznenađenja (premijera stranog filma, organizatori kažu, vrhunskog).

Filmove će ocenjivati žiri u kojem će raditi glumac Branislav Ciga Jerinić, Nikola Krapović, direktor "Zeta filma" i makedonski reditelj Antonio Mitrikeski.

- Ovogodišnji Hercegnovski festival, koji je kao i država izgubio predznak jugoslovenski, zadržao je stari koncept. I dalje je nacionalni festival kinematografije Srbije i Crne Gore. I dalje dodeljujemo Veliku zlatnu mimozu za film u celini i još 12 autorskih nagrada za pojedine segmente filmske umetnosti. Svi veliki festivali u svetu nose naziv prema gradu u kojem se održavaju, tako je sa Kanom, Venecijom, Berlinom, zašto to ne bi bio slučaj i sa Herceg Novim. Filmske ekipe će ove godine doći u punom sastavu, festivalske hronike će ići svake večeri na televiziji Crne Gore, a RTS će ih reemitovati - kaže Zoran Živković iz direkcije Festivala, u kojoj ističu da Festival pomažu oba ministarstva kulture, srpsko i crnogorsko.

Predviđena su i dva okrugla stola i dve teme za filmske poslenike. Prva je: "Budućnost srpskog i crnogorskog filma, odnosi sa okruženjem i Evropom, plasman i festivali", a druga: "Osnivanje asocijacija, kao savremeni način zaštite filmskih stvaralaca i producenata". Biće predstavljena i filmska knjiga "Niko nije savršen" novinara Milana D. Špičeka.

V. Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

15:11h

Večeras na Kanli kuli počinje 17. hercegnovski festival

15:26h

"Skrivena tradicija u Evropi" naučno-detektivska knjiga Jurija Stojanova

15:40h

Nikol Kidman i Entoni Hopkins u novom filmu

      


FastCounter by LinkExchange