[an error occurred while processing this directive] 

 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 4. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Porez na dodatu vrednost odgovara stranim investitorima

Smrt za sivu ekonomiju

BEOGRAD- Tvrdnje da Srbija ima preveliku stopu poreza na promet od 20 odsto, koja će važiti i kao stopa budućeg poreza na dodatu vrednost, opovrgavaju podaci o visini ovog poreza u ostalim zemljama. Tako na primer, u Mađarskoj PDV iznosi 25 odsto, a u Poljskoj , Češkoj i Hrvatskoj 22 odsto. Bugari imaju porez na dodatu vrednost od 20 odsto, a niži poreski namet od 19 odsto plaćaju u Makedoniji, Rumuniji i Sloveniji.

Milica Bisić, zamenik ministra finansija i ekonomije smatra da prelazak na novi način oporezivanja neće ugroziti priliv u budžet, jer ima dovoljno vremena do početka naredne godine da se knjigovođe obuče za njegovu primenu. Takođe, dodaje ona, u slučaju da privrednici izbegavaju obračun poreza, šteta će pasti na njihov teret, jer u sistemu poreza na dodatu vrednost svako ko posluje sa poreskim neplatišama gubi pravo na povraćaj poreza.

Bolje za sve

Novi porez na potrošnju , pokazuje praksa u ostalim zemljama, dovodi do efikasnije naplate, a time i pravednije raspodele poreskog tereta. Istovremeno povećava broj obveznika i proširuje osnovicu za naplatu, što vremenom dovodi do smanjenja prosečnog poreskog opterećenja, ističu u ministarstvu finansija.

Stranim investitorima odgovara novo poresko rešenje, jer se ono primenjuje i u njihovim zemljama, kaže Bisić dodajući da EU samo preporučuje da poreska stopa ne sme biti niža od 15 odsto, ne limitirajući njenu visinu. Ona navodi i da porez na dodatu vrednost ne može da ima socijalnu dimenziju, jer ga podjednako plaćaju i bogati i siromašni, ali da njegovo učešće u javnim finansijama treba postepeno da se smanjuje na račun većeg učešća direktnih poreza.

- U Ministarstvu finansija se radi analiza koliko novca može biti više dobijeno uvođenjem poreza na dodatu vrednost, što je realno očekivanje, jer njegova primena smanjuje udeo poslovanja na sivom tržištu, tvrdi Bisić. Naime, novi sistem obračuna i plaćanja poreza na potrošnju nelegalno poslovanje čini neisplativim i težim , jer je u tom slučaju nužna organizacija celog lanca poreske utaje. Veći priliv javnih finansija po osnovu PDV čini mogućim i smanjenje drugih poreza, kao što je porez na plate koji sada iznosi 14 odsto. Uz " jeftiniju" radnu snagu za poslodavce, kao i uz već smanjeni porez na dobit, može se očekivati i veći priliv stranih investicija.

Z. Mihajlović


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:06h

Porez na dodatu vrednost odgovara stranim investitorima

17:13h

Ministarstvo rudarstva i energetike najavilo promene cena

17:21h

Produženo vanredno stanje u "Vodama Vojvodine"

17:30h

Privatizacija "Beopetrola" i tužba hrvatske kompanije INA

17:37h

Vojvođanska vlast želi da poveća proizvodnju nafte i gasa

      


FastCounter by LinkExchange