[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 2. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Holdingu "Kablovi" utvrđen višak od 1.551 radnika

Dobrovoljno odlazi 650 radnika

JAGODINA - Oko 650 zaposlenih radnika Holding "Kablovi" izjasnilo se u prvom krugu za dobrovoljno napuštanje fabrike, a u predstojećem drugom - fabriku bi trebalo da napusti još 899 radnika, jer je utvrđeni tehnološki višak 1.551. Sa spiska prijavljenih biće "brisani" zaposleni koji su neophodni u proizvodnji. Vlada Srbije, kako saznajemo u Upravnom odboru "Holdinga", finansiraće otpremnine 1.251 radnika, dok će ostalih 300, do dogovorene cifre, biti upućeni na tržište rada.

Zaposleni koji su odlučili da napuste preduzeće mogu da biraju između 6.000 dinara po godini staža ili 10 prosečnih bruto zarada u Republici. Posebna varijanta je pet ličnih neto zarada i prijavljivanje Agenciji za zapošljavanje, uz mesečnu naknadu koju isplaćuje Republika.

Ukoliko se dobrovoljno ne prijavi potrebna kvota za odlazak iz fabrike, prvi na "udaru" su radnici pred penzijom i oni koji nemaju navršene dve godine staža. Procenjuje se da će fabriku najviše napustiti administrativci, što je i bio jedan od uslova Vlade za isplatu otpremnine. Radnicima prijavljenim u prvom krugu otpremnina će se isplatiti u dve rate, krajem avgusta i početkom oktobra.

I dva fabrička sindikata svesna su neminovnosti smanjenja broja radnika, jer je 5.150 zaposlenih ogroman balast. Pogotovu pred predstojeću privatizaciju, koja je druga neizbežna tema u fabrici. Za nekoliko dana najavljena je poseta predsednika Borda menadžera ruske kompanije "SAUL", kao i predstavnika ambasade Ruske federacije. Ova kompanija sa krajnjeg istoka Rusije bavi se proizvodnjom kablova i aluminijuma i već je poslala pismo o namerama za privatizaciju "Kablova". Svi licitiraju baš na ovu firmu jer bi kupovinom jagodinskog giganta ovo rusko preduzeće kompletiralo svoj proizvodni asortiman, a proširilo bi i tržište na države Evropske unije.

Z. R. P.


vesti po rubrikama

^Regioni

15:22h

Kruševac: Radnici "Savremenog doma" i dalje u štrajku

15:30h

U Holdingu "Kablovi" utvrđen višak od 1.551 radnika

15:37h

Požarevački "Reč naroda" na tapetu lokalnih političara

15:44h

Loznica: Pedagozi bez katedre

15:51h

Od ponedeljka u lozničkom ZC "Dr Milenko Marin": Rekonstrukcija porodilišta

15:50h

Niš: Nezadovoljni radnici silom upali u prostorije RK"Beograd"

15:58h

Bogat program na Štrandu za vikend

16:05h

Energetičari na Đerdapu koriste nizak vodostaj za remont

16:11h

Subotica: Iznenađenje za radnike "Zorke"

 

 


     


FastCounter by LinkExchange