[an error occurred while processing this directive] 

 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 2. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Učešće preduzeća iz Vojvodine u obnovi Iraka

Firmama pomažu Univerzitet i Vlada

NOVI SAD - Pokrajinska vlada i Konzorcijum saveta sa konsalting Univerziteta u Novom Sadu zajednički će pripremiti studiju izvodljivosti za učešće firmi iz Vojvodine u obnovi Iraka. Prema dogovorenom, mešovita radna grupa će najpre utvrditi štetu na irigacionim sistemima u ovoj arapskoj zemlji, koje su svojevremeno gradile firme iz Pokrajine, a onda bi trebalo prikupiti i podatke o iračkim potrebama za stručnjacima u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, zdravstva, infrastrukturnim radovima i stambenoj izgradnji.

"Univerzitetski konzorcijum će ponuditi i obuku kadrova iz Iraka u pomenutim oblastima, a plan predviđa i angažovanje većeg broja preduzeća iz Vojvodine koja proizvode opremu za navodnjavanje i poljoprivrednu mehanizaciju za sejanje, žetvu i preradu poljoprivrednih proizvoda. Pozivamo zainteresovana preduzeća da se prijave našem konzorcijumu, a mi ćemo formirati cenu prijavnice. To je jedan od selektivnih kriterijuma prilikom izbora firmi", kaže prorektor Novosadskog univerziteta Nebojša Novković.

Veruje se da će prednost vojvođanskih firmi u dobijanju poslova u Iraku biti činjenica da neka od njih ( "Agroindustrija", "DTD" i sl.), već nekoliko decenija rade u Iraku. U PIV-u kažu da je našoj državnoj delegaciji prilikom nedavnog boravka u SAD potvrđeno da nema prepreke za učešće naših firmi u obnovi ove arapske zemlje. Pri tom će, kako je istaknuto, sve humanitarne poslove voditi USAID, a kompletnu izgradnju firma "Behtel" iz San Franciska. Pripremi konkretnih "ponuda" vojvođanske privrede za preuzimanje poslova u Iraku, prethodiće utvrđivanje troškova ispitivanja tržišta i mogućih rizika.

R. Kukobat


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:04h

Pitić: Za suspenzije na izvoz šećera nisu krive zloupotrebe

17:13h

Šećer blokira puteve

17:21h

Nikolić: Pitić tražio dokumentaciju

17:30h

Država će intervenisati sa 10 do 15 hiljada tona svinjskog mesa

17:39h

Ristanović: Kod davanja šećera u zakup "MK komercu" nije bilo zloupotreba

17:41h

EPS odgovara Ministarstvu za energetiku

17:50h

I dalje službena tajna da li su platili porez

17:59h

Učešće preduzeća iz Vojvodine u obnovi Iraka

18:07h

Milica Bisić o porezu na dodatu vrednost

18:14h

MMF pozitivno o zakonu o NBS

      


FastCounter by LinkExchange