[an error occurred while processing this directive] 

 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 2. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pitić: Za suspenzije na izvoz šećera nisu krive zloupotrebe

Krivi propisi, a ne izvoznici

Crna Gora nije ništa odgovorila na predloge srpske strane za formiranje zajedničke carinske kancelarije. Mogao se očekivati produžetak suspenzije, kaže Krstić

BEOGRAD - Evropska unija nije uvela suspenzije na izvoz šećera zbog evidentiranih zloupotreba u trgovini ovom namirnicom, nego zbog toga što u zemlji nije postojao jasan zakonodavan okvir - nedostajala je zajednička carinska kancelarija Srbije i Crne Gore, koja bi izdavala uverenja o poreklu robe - i zbog toga što ove mere nisu primenjene u praksi, istakao je Goran Pitić, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom, na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Ministar ne isključuje mogućnost da je bilo reeksporta šećera, ali na osnovu istraživanja koje su sproveli nadležni organi, sem u slučaju "Interfriga" iz Čačka koji je izvezao 296 tona stranog šećera kao domaći, nije bilo zloupotreba u izvozu. Sem toga, od EU nije dobijen nijedan dokumenat o mogućim zloupotrebama u izvozu šećera.

Očekivanja

- Očekujemo da će sa Upravom carina biti osposobljena i harmonizovana kontrola prometa na graničnim prelazima i nadamo se da će do kraja avgusta biti osnovana zajednička carinska kancelarija. Nakon toga će se obaviti edukacija carinskih službenika, koja je neophodna, rekao je Pitić.

Nakon ukazivanja Evropske komisije da je izvoz šećera iz Srbije preteran, po rečima Pitića, trebalo je očekivati i reakciju sa evropske strane, posebno što od momenta izvoza, januara 2001. godine, carina nije bila u mogućnosti da sprovede sve elemente kontrole. Sa usvajanjem Zakona o carinama, 18. jula ove godine, i ostalih sistemskih uredbi, taj problem je rešen. Carina sada može da uđe kod bilo kog proizvođača šećera i obavi kontrolu o poreklu robe.

Iako će ovo biti ozbiljan udar na strateški proizvod Srbije, kako je istakao Pitić, ministar poljoprivrede Stojan Jevtić je naglasio da država proizvođačima šećerne repe neće ostati dužna za premije koje su dogovorene.

- Proizvođačima je isplaćena prva rata za šećernu repu u iznosu od 525 miliona dinara, kao i prošlogodišnja premija od 219 miliona dinara. Ostatak premije će se isplatiti nakon kampanje vađenja šećerene repe, rekao je Jevtić.

Optužbe Otpora neosnovane

- Razloga za optužbe Otpora nema. Robne rezerve su imale 2.100 tona šećera u šećerani u Zrenjaninu. U toj šećerani je nestalo 400 tona, u vreme kada je direktor šećerane bio Dušan Milošević, protiv koga je podignuta i krivična prijava. Tada je doneta odluka da se taj šećer izmesti i 1.700 tona je dislocirano u šećeranu MK Komerca, koji je ponudio najbolje uslove. Tačnije, tri miliona dinara je država uštedela, jer nije plaćala skladištenje, a MK Komerc je obezbedio prvoklasnu bankarsku garanciju. Međutim, u ovom momentu MK Komerc želi da raskine ugovor i vrati šećer zbog raznih priča u medijima. Članove pokreta Otpor sam pozvao da dođu i pogledaju sve podatke i dokumente, a tek onda da izađu u javnost - istakao je Slobodan Milosavljević, ministar trgovine, uz napomenu da Direkcija za robne rezerve nije izvozila šećer, jer za taj posao nije ni registrovana.

Nedostaci u sistemu kontrole izvoza uočeni su još u maju 2002, prilikom posete predstavnika iz EU, kada je dobijana informacija da postoje nelogičnosti u prometu šećera preko srpske granice. Kako carinska uprava nije imala ni pravo, ni ovlašćenje da proveri podatke koji su bili u uverenju o poreklu robe, usledila je suspenzija preferencijalnog izvoza šećera 7. maja ove godine.

- Odluka o produžetku suspenzije nije doneta zbog toga što carina nije uradila ono što se od nje tražilo. Međutim, sa Crnom Gorom nije formirana zajednička carinska kancelarija, iako je srpska uprava carina predložila i tri predstavnika u ovu kancelariju i dala okvir poslovnika. Iz Crne Gore nije bilo odgovora. Zbog toga se moglo očekivati da nam EU produži suspenziju - rekao je Aleksandar Krstić, direktor Uprave carina.

Tržišni inspektori su, prema rečima Ljubiše Dimitrijevića, pomoćnika ministra za trgovinu, obavili kontrolu kod svih uvoznika i izvoznika šećera, proizvođača i prometnika na veliko i malo, tačnije kod njih preko 1.000. - Posebno je obavljena kontrola kod uvoznika i izvoznika i nije utvrđena veza među njima - istakao je Dimitrijević.

Do sada je krivična prijava zbog reeksporta podignuta protiv Saše Vujovića, vlasnika Interfriga iz Čačka, i to je jedini primer takve zloupotrebe koji je MUP evidentirao, rekao je Vuksan Stojanović. Krivične prijave su podnete i protiv vlasnika i direktora Voćar lutkara iz Prijepolja, koji je kupovao šećer u Crnoj Gori, a zatim ga prodavao na crnom tržištu. Prijava je podignuta i protiv vlasnika "Aladina" iz Brodareva, koji je kupovao šećer od Voćara i zatim prodavao "na crno".

- Od 1.1.2002. do 28.7.2003. godine MUP je zaplenio 1,5 milion kilograma šećera, a podnete su krivične prijave protiv 164 lica - istakao je Stojanović.

T. Ostojić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:04h

Pitić: Za suspenzije na izvoz šećera nisu krive zloupotrebe

17:13h

Šećer blokira puteve

17:21h

Nikolić: Pitić tražio dokumentaciju

17:30h

Država će intervenisati sa 10 do 15 hiljada tona svinjskog mesa

17:39h

Ristanović: Kod davanja šećera u zakup "MK komercu" nije bilo zloupotreba

17:41h

EPS odgovara Ministarstvu za energetiku

17:50h

I dalje službena tajna da li su platili porez

17:59h

Učešće preduzeća iz Vojvodine u obnovi Iraka

18:07h

Milica Bisić o porezu na dodatu vrednost

18:14h

MMF pozitivno o zakonu o NBS

      


FastCounter by LinkExchange