[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 1. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


SPC ne može da zabrani Makedoncima proslavu Ilindena

Mićunović za priznavanje MPC

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije i Crne Gore Dragoljub Mićunović najavio je juče da će se naša državna delegacija sresti s delegacijom Makedonije 2. avgusta, na praznik Svetog Ilije, u manastiru Prohor Pčinjski kod Vranja i istakao da Srpska pravoslavna crkva (SPC) "ne može da zabrani" makedonskoj delegaciji dolazak na proslavu.

Razočarenje

BEOGRAD (Tanjug) - Zajednica Makedonaca u Srbiji i Crnoj Gori izrazila je juče razočarenje stavom koji javno manifestuje Sinod SPC protiv makedonske pravoslavne crkve, njihove otadžbine Makedonije i makedonskog naroda.
- Želimo da znate da mi, građani Srbije i Crne Gore makedonskog porekla ne pristajemo da budemo podanici, a vi to uporno od nas tražite - dodaje se u saopštenju.

Mićunović je ukazao da crkva ne može da kvari državne odnose niti da postavlja uslove da li državne delegacije mogu da se sastanu i gde, što je prekjuče izjavio i portparol makedonske vlade Sašo Čolakovski.
- Zvanični odnosi između Skoplja i Beograda su na visokom nivou, saopštio je Čolakovski i dodao da "dve vlade ne smeju da dozvole da se pomenuti crkveni problem ispreči u međusobnim odnosima dve zemlje".

Ističući da poštuje SPC, Mićunović je rekao da je neprihvatljivo ograničavanje verskih sloboda, kao što je nepriznavanje samostalnosti makedonske pravoslavne crkve.

Kako je ranije najavljeno, visoku državnu delegaciju Makedonije na proslavi Ilindena u Prohoru Pčinjskom trebalo bi da predvodi predsednik parlamenta Nikola Popovski koji, međutim, kaže da neće putovati, ukoliko "druga strana" ne pruži garancije da će tok proslave biti u skladu s planiranim programom obeležavanja ASNOM-a.

G. J. - Tanjug

 

Upozorenje

NIŠ - Neodgovorno je i neprimereno od strane makedonskih državnih organa što su se umešali u spor dve crkvene organizacije, a neshvatljivo je i da iz Skoplja stižu upozorenja da bi Makedonci sutra i "silom" mogli doći u manastir da bi obeležili Ilinden i postavili spomen- ploče ASNOM-a, rekao je za "Narodne novine" vladika niški Irinej.
- Niko ne može ništa slaviti u tuđoj kući, bez saglasnosti domaćina. Prohor Pčinjski jeste svetinja, pravoslavna i srpska, kao takav je neprikosnoven i ne može ga svojatati nikakva kanonski nepriznata crkva kakva je makedonska, kaže vladika Irinej.

M. D.

Poniženje

NOVI SAD - Vreme komunističkog terora je prošlo i duhovni i fizički integritet manastira Sveti Prohor Pčinjski se ne može narušavati - izjavio je episkop bački Irinej, povodom najava pojedinih makedonskih zvaničnika da će delegacija iz Skoplja na Ilinden ući u taj manastir bez obzira na protivljenje SPC. Njegovo preosveštenstvo smatra da bi dolazak makedonske državne delegacije u manastir Svetog Prohora bez odobrenja Sinoda, predstavljao ponižavanje SPC-a na teritoriji Srbije.

R. K.


vesti po rubrikama

^vesti

18:26h

SPC ne može da zabrani Makedoncima proslavu Ilindena

18:34h

Čobanin zaradio 15.000 evra

18:42h

Neredi u kafani "Složna braća" u Knjaževcu

18:50h

Prema istraživanju bugarske asocijacije: Srbi najdeblji narod u Evropi

20:13h

Od danas "alo" sa Crnom Gorom skuplje tri puta

      


FastCounter by LinkExchange