[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 1. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Premijer Zoran Živković, posle posete SAD i Salcburgu

Amerika nas više neće ucenjivati

Vašington i Beograd ubuduće će razgovarati kao ravnopravni partneri, bez politike prinude. Američki privrednici zainteresovani za investiranje

BEOGRAD - Poseta premijera Srbije Zorana Živkovića Vašingtonu rezultirala je uspostavljanjem nove note poverenja između Stejt departmenta i Vlade Srbije, koji će ubuduće razgovarati kao ravnopravni partneri, bez politike prinude. Ovo je suština onoga što je juče, po povratku Beograd, posle boravka u Vašingtonu, NJujorku i Salcburgu, gde je razgovarao sa visokim funkcionerima SAD, generalnim sekretarom UN Kofi Ananom i učešća na sastanku premijera zemalja jugoistočne Evrope u Salcburgu, rekao predsednik Vlade Srbije Zoran Živković.

- SAD je podržala reforme u našoj zemlji, posebno one u Vojsci, dala podršku integracijama Srbije i Crne Gore u EU, ulasku u Partnerstvo za mir, a potom i u NATO, kao i učešću naših preduzeća u obnovi Iraka. Tokom razgovora ukazano je i na neophodnost saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i kažnjavanju ratnih zločinaca - rekao je Živković na beogradskom aerodromu.

Živković je razgovarao i sa američkim privrednicima, s kojima se zaključeno da je prepreka u uspostavljanju boljih odnosa tehničke, a ne političke prirode. Nepostojanje sporazuma o trgovinskim odnosima odnosi godišnje oko 20 do 30 miliona dolara gubitaka na obe strane, pa se očekuje da uskoro carine na našu robu, koje sada iznose 20 do 30 odsto budu smanjene, ili ukinute. Američki privrednici pokazali su veliko interesovanje za investiranje.

U razgovoru sa generalnim sekretarom UN Kofi Ananom, Živković je izrazio uverenje da će novi šef Unmika učiniti ono što su njegovi prethodnici propustili da urade kada su u pitanju sprovođenje Rezolucije 1244 i Vojno tehničkog sporazuma.

- Naša Vlada je svoje obaveze izvršila, dok je međunarodna zajednica uradila pola posla, i to na vraćanju 120 odsto albanskih izbeglica, dok se za četiri godine vratilo manje od dva odsto Srba i drugih nealbanaca.

Priča o sporazumu još nije završena
- Vašington je ubeđen i želi da ubedi i druge da je njihov pravosudni sistem dobar i da će svi koji su počinili ratne zločine odgovarati. Razumem ih, ali objasnio sam našu specifičnu poziciju. Kako objasniti našoj javnosti dvostruke standarde i kako to da izručujemo Hagu svoje i državljane RS, a potpisujemo sa SAD ugovor o neizručenju njihovih državljana - kaže Živković i dodaje da misli da su njegovi domaćini to razumeli, ali da pitanje potpisivanja bilateralnog sporazuma još nije završena priča.

Anan, koga sam obavestio da Srbi nisu bezbedni, nemaju slobodu kretanja ni zapošljavanja, nije se složio da nije ništa urađeno, ali se složio da postoje problemi, da ima ubistava, da su zauzeti stanovi, da je uništena crkvena imovina - rekao je Živković i izrazio očekivanje da će se sa promenom čoveka na vrhu Unmika promeniti i politika prema Kosovu i Metohiji.

Razgovori u Salcburgu, kazao je Živković, pokazali su da je za nama vreme sukoba i da je 21. vek vreme integracija, konkurencije i nalaženja harmonizacije.

Ljiljana Staletović


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Ne stišava se polemika oko načina na koji je SPO ušao u Skupštinu

17:20h

Mićunović traži od lidera DOS-a: Ministri da odu iz upravnih odbora

17:30h

Saslušanje Miloševića o "Ibarskoj magistrali" i Stamboliću početkom avgusta

17:45h

Dijalog još nije počeo, a Priština već postavlja uslove

17:55h

Još jedan incident u Prištini: Kamenovana crkva

18:10h

Članovi Saveta za borbu protiv korupcije uskoro kod Živkovića

18:20h

Simić tvrdi da su odnosi SCG i SAD u blagom usponu

18:30h

Imenovan Savet za evropske integracije

19:10h

Premijer Živković, posle posete SAD i Salcburgu: Amerika nas više neće ucenjivati

   


     


FastCounter by LinkExchange