[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 1. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Simić tvrdi da su odnosi SCG i SAD u blagom usponu

Tačka na uslovljavanja?

BEOGRAD - Rezultati posete predsednika Vlade Srbije Zorana Živkovića Americi, kada je reč o privredi, biće vidljivi već za nedelju dana, obećava premijer. Kada je reč o politici, premijer kaže da je cilj njegove posete bio da se stvori klima poverenja između Beograda i Vašingtona i da se prekine sa razgovorima uslovljavanja.

Posle Živkovićeve posete SAD ostvaren je viši nivo poverenja između Vlade Srbije i američke administracije, ali se, ipak, postavlja pitanje da li će Vašington i dalje da nas ucenjuje? Tim pre, što je u predlogu američkog zakona o pomoći inostranstvu predviđena pomoć od 100 miliona dolara uslovljena saradnjom sa Haškim tribunalom, izručenjem Ratka Mladića, prestankom pomoći institucijama Republike Srpske i oslobađanjem političkih zatvorenika iz zatvora.

Neobičan zahtev

Najnoviji zahtev za oslobađanje političkih zatvorenika Simić smatra veoma neobičnim.
- Već ćemo videti o čemu se radi, jer političkih zatvorenika nemamo već dve godine. Osim, ako ne misle na pojedince uhapšene u akciji "Sablja" - pretpostavlja Simić.

Profesor FPN u Beogradu i politički analitičar Predrag Simić očekivao je još ranije da će biti stavljena tačka na ucene. Ali, to se nije dogodilo, i čini se da je ova poseta poslužila Vašingtonu da bolje upozna Živkovića.

- Oni žele da bolje upoznaju partnera i, kada se odlučuju o pomoći, hoće da znaju koliko su prilike u zemlji stabilne, kakav je rad Vlade vezan za bliske premijerove saradnike, koliko Srbija ide u pravcu stabilizacije koja bi mogla doneti rezultate - kaže Simić i zaključuje da su odnosi Srbije i SAD u blagom usponu.

Inače, saradnja Beograda s MKSJ, složili su se Živković i američki ambasador za ratne zločine Pjer Rišar Prosper, danas je samo tehničko, a ne više i političko pitanje. Formiranjem Suda za ratne zločine stvoreni su uslovi da se počiniocima zločina sudi i u našoj zemlji, a Beograd je spreman, ukoliko se general Ratko Mladić nalazi na teritoriji Srbije, da ga uhapsi i isporuči Hagu. Nije sporna ni pomoć institucijama RS, jer je to pitanje davno skinuto sa dnevnog reda, pa najnoviji zahtevi navode na zaključak da, iako imamo problem sa SAD, on nije previše ozbiljan.

Lj. Staletović


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Ne stišava se polemika oko načina na koji je SPO ušao u Skupštinu

17:20h

Mićunović traži od lidera DOS-a: Ministri da odu iz upravnih odbora

17:30h

Saslušanje Miloševića o "Ibarskoj magistrali" i Stamboliću početkom avgusta

17:45h

Dijalog još nije počeo, a Priština već postavlja uslove

17:55h

Još jedan incident u Prištini: Kamenovana crkva

18:10h

Članovi Saveta za borbu protiv korupcije uskoro kod Živkovića

18:20h

Simić tvrdi da su odnosi SCG i SAD u blagom usponu

18:30h

Imenovan Savet za evropske integracije

19:10h

Premijer Živković, posle posete SAD i Salcburgu: Amerika nas više neće ucenjivati

   


     


FastCounter by LinkExchange