[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 1. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dijalog još nije počeo, a Priština već postavlja uslove

Albanci ne mogu da uslovljavaju

Oliver Ivanović: Međunarodna zajednica neće tolerisati takvo ponašanje. Blagoje Jakšić: Neka kazne zločince iz svojih redova

BEOGRAD - Dijalog između predstavnika vlasti u Beogradu i privremenih institucija u Prištini, čiji se početak očekuje u septembru, zvanično još nije ni zakazan, a lideri kosovskih Albanaca već postavljaju uslove. Ministar javnih službi i v. d. predsednika kosovske vlade Jakup Krasnići, nekadašnji portparol OVK, poznat i po pritiscima koje je vršio na lidera ove terorističke organizacije Hašima Tačija za vreme razgovora u Rambujeu, od vlasti u Beogradu traži "izvinjenje za primenjeno nasilje nad Albancima", distanciranje od " srpskih šovinističkih programa o Kosovu", odustajanje od "paralelnih struktura u srpskim enklavama"…

Zbunjenost
Postavljanje uslova odraz je i zbunjenosti Albanaca relativno brzim obrtom situacije na međunarodnoj sceni. To je i potvrda njihove nespremnosti da prihvate činjenicu da će važna pitanja, uključujući i budući status Kosmeta, međunarodna zajednica rešavati prvo sa Beogradom, pa zatim sa lokalnim privremenim institucijama - smatra Ivanović.

Član Predsedništva Skupštine Kosova Oliver Ivanović, reagujući na uslove koje postavlja Krasnići, kaže za "Glas" da Albanci očigledno ne shvataju realnost.
- Albanci nisu u prilici da postavljaju uslove, a ne shvataju ni da oni imaju potrebu za dijalogom. Mislim da međunarodna zajednica neće tolerisati takvo ponašanje - kaže Ivanović.

Analitičar Blagoje Jakšić, iz Koordinacionog centra za Kosmet, primećuje da Albanci ne prate politiku Beograda.
- Srbija i Crna Gora izgrađuju demokratske institucije, postignuti su bilateralni dogovori na relaciji sa BiH i Hrvatskom, pokazali smo visok stepen tolerancije. Mi smo nedavno formirali Sud za ratne zločine, što znači da će svako za koga se dokaže da je počinio zločin, bilo gde, u Hrvatskoj, BiH ili na Kosmetu, odgovarati - ističe Jakšić.

Sagovornik "Glasa" primećuje da i Albanci treba da pokažu kako se uklapaju u savremene tokove i, umesto što traže izvinjenje, kazne zločince iz svojih redova.

Lj.Staletović


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Ne stišava se polemika oko načina na koji je SPO ušao u Skupštinu

17:20h

Mićunović traži od lidera DOS-a: Ministri da odu iz upravnih odbora

17:30h

Saslušanje Miloševića o "Ibarskoj magistrali" i Stamboliću početkom avgusta

17:45h

Dijalog još nije počeo, a Priština već postavlja uslove

17:55h

Još jedan incident u Prištini: Kamenovana crkva

18:10h

Članovi Saveta za borbu protiv korupcije uskoro kod Živkovića

18:20h

Simić tvrdi da su odnosi SCG i SAD u blagom usponu

18:30h

Imenovan Savet za evropske integracije

19:10h

Premijer Živković, posle posete SAD i Salcburgu: Amerika nas više neće ucenjivati

   


     


FastCounter by LinkExchange