[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 1. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Inicijativa da se uže jezgro Sremskih Karlovaca stavi pod zaštutu UNESK-a

Zadovoljeni svi kriterijumi

SREMSKI KARLOVCI - Odbornik u Skupštini opštine Sremski Karlovci Branislav Sančanin zatražio je od nadležnih lokalnih i državnih institucija da pokrenu proceduru za stavljanje užeg jezgra ove znamenite varoši pod zaštitu UNESKO-a.

Sančanin smatra da važeći Zakon o obnovi i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca, mada je donet sa dobrim namerama, nije ispunio očekivanja, te da je njegova primena bila prožeta više političkim, nego ekspertskim, odlukama o trošenju obezbeđenih sredstava.

Dugačak spisak

UNESKO svake godine na svoju listu unosi nekoliko desetina lokaliteta, u skladu sa Konvencijom za zaštitu svetske kulturne i prirodne baštine iz 1972. godine. Prema poslednjim podacima do kojih smo došli, trenutno je pod zaštitom 730 lokaliteta u 125 država, a u našoj zemlji pod zaštitom su Stari Ras sa manastirom Sopoćani, Kotor (posle zemljotresa 1979. godine obnavljan parama UNESKO-a), Studenica i NP "Durmitor".

- Zimus je izabran novi Odbor za obnovu na čelu sa ministrom kulture Branislavom Lečićem, ali je obezbeđeno skromnih 15 miliona dinara, koje bi trebalo utrošiti na obnovu zgrade Magistrata. Ostali kulturno-istorijski spomenici su ponovo zaobiđeni i prepušteni "zubu" vremena, a kao posebno ugrožene objekte treba izdvojiti Palatu crkveno-narodnih fondova, građenu početkom 20. veka u stilu neoklasicizma, baroknu fontanu "Četiri lava" iz 1799. godine i Kapelu Gospe od mira, podignutu na mestu gde je potpisan Karlovački mir. U lošem stanju je i spomenik - grob Branka Radičevića na Stražilovu iz 1883. godine. Naša država očito neće u skorije vreme obezbediti sredstva za obnovu ovih, ali i drugih spomenika, pa se obraćanje UNESKO-u nameće kao jedino rešenje - kaže Sančanin.

Naš sagovornik smatra da kulturno-istorijsko nasleđe Sremskih Karlovaca ispunjava sve kriterijume UNESKO-a za prijem pod okrilje ove organizacije i da zato treba što pre pokrenuti proceduru, kako karlovački spomenici kulture ne bi bili još više oštećeni.

- Reč je zapravo o jednom strateškom projektu, za čiju bi realizaciju trebalo nekoliko godina, a ozbiljnije rezultate ne možemo očekivati pre kraja ove decenije, ali što pre krenemo, pre ćemo stići do cilja - ulazak naše varoši u krug svetske kulturne baštine - navodi Branislav Sandžanin.

R. Kukobat


vesti po rubrikama

^Novi Sad

15:26h

Inicijativa da se uže jezgro Sremskih Karlovaca stavi pod zaštutu UNESK-a

15:33h

Otvoren "Open 2003."

15:41h

Policija preventivno obišla novosadske škole

15:50h

Labudu slomljeno krilo

 
     


FastCounter by LinkExchange