[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 1. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Večeri velikana evropske kulture

Šekspir u Šumadiji

Veče engleske poezije i muzike, kao deo ciklusa večeri posvećenih velikanima evropske kulture, održano je u Dečijoj biblioteci, legatu prof. Miloša Maksimovića. Izbor, a većim delom i prevod pesama Jejtsa, Eliota, Šekspira, Blejka, Bajrona, Tomasa, Šelija i savremenih engleskih pesnika, uradio je Nikola Živanović, prevodilac i pesnik, inače, apsolvent srpskog jezika i književnosti.

Fond Miloša Maksimovića

Danas se navršava 30 godina od tragične smrti prof. Miloša Maksimovića (1942-1973), akademskog slikara, likovnog esejiste i pesnika, jednog od najznačajnijih ljudi kragujevačke kulture. Maksimović je svoje slike ostavio u zaveštanje Narodnom muzeju, a u njegovoj porodičnoj kući se danas nalazi Dečije odeljenje Narodne biblioteke "Vuk Karadžić". Filološko-umetnički fakultet je osnovao i Fond pod imenom ovog značajnog kragujevačkog umetnika iz koga će se stipendirati studenti grupe za grafički dizajn.

Stihove su, uz kompozicije Džoplina, Persela i Filoa, u izvođenju studenata Muzičke akademije Ljiljane Milović i Marka Stevanovića, govorili mladi kragujevački glumci Nikola Milojević i Tamara Ivanović i studenti Filološko- umetničkog fakulteta Danijela Sulaver, Marija Rakić i Natalija Josić. Za dve nedelje najavljeno je Veče nemačke kulture i muzike. Organizator je Narodna biblioteka "Vuk Karadžić", u saradnji sa Filoško-umetničkim fakultetom, a pod pokroviteljstvom Skupštine grada.

Inače, u prostorijama Dečije biblioteke svakog četvrtka se održava i Škola pisanja, namenjena najmlađima. Školu vodi Slavica Jagličić i otvorena je za sve zainteresovane.

M. Graf


vesti po rubrikama

^Kragujevac

15:28h

Bivši radnici Industrije mesa "Crvena zvezda" traže odgovornost stečajne uprave

15:37h

Suše ispraznile jezera

15:44h

Na miting Radničkog otpora dolaze Drašković i Ilić

15:51h

Večeri velikana evropske kulture: Šekspir u Šumadiji

16:00h

Zaštita životne sredine

        


FastCounter by LinkExchange