[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 1. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Otežana plovidba na donjem Dunavu

Voda pala na 2,30 metara

KUSJAK, PRAHOVO - Od izlaza iz brodske prevodnice "Đerdap 2" do Luke u Prahovu, dubina Dunava na uzanom plovnom putu spustila se na svega 2,30 metara pa na ovom sektoru i dalje važi naredba tamošnje Kapetanije o ograničenoj plovidbi za sve lađe koje imaju veći gaz od 2,20 metara.

Širina sastava, koji bezbedno mogu da prođu, ograničena je na 50 do 60 metara, a najkritičnije mesto nalazi se na 860 kilometara kod crpne stanice u Prahovu i samom izlazu iz dunavske prevodnice, gde su ostaci zagata iz vremena gradnje brane u Kusjaku.

- Najveću opasnost ipak predstavljaju olupine starih potopljenih nemačkih brodova iz sastava Crnomorske flote Trećeg rajha. Nepažnja, nedovoljno iskustvo posade i nepridržavanje uputstava nadležnih u našoj Kapetaniji i na tornju brodske prevodnice "Đerdap 2" lako može da dovede do eventualnog "naseljavanja" brodova i barži i njihove veće havarije - upozorava Srećko Nikolić, dežurni kapetan u prahovskoj Kapetaniji".

Od 1997. godine, dodaje ovaj kapetan, rumunska brodska prevodnica na zajedničkom Hidroenergetskom i plovidbenom sistemu "Đerdap 2" se ne koriste za prolaz brodova, pa druga mogućnost za bezbednu plovidbu na ovom sektoru praktično ne postoji.

S. S. STANKOVIĆ


vesti po rubrikama

^Istočna i južna Srbija

15:20h

Otežana plovidba na donjem Dunavu

15:28h

Sve izvesnija prinudna uprava za SO Zaječar

      


FastCounter by LinkExchange