[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 1. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Od danas ne rade kafilerije u Vojvodini

Klanični otpad ekološka bomba

NOVI SAD - Sve tri kafilerije u Vojvodini (Sombor, Zrenjanin, Bačka Topola) najavile su da će danas obustaviti rad zbog ekonomskog kolapsa izazvanog nepostojanjem odgovarajućih zakonskih propisa u oblasti prerade i uništavanja otpada u mesnoj industriji.

Prerađivači klaničnog otpada se još od jesenas muče sa finansiranjem svoje delatnosti, a obećanja države da će im pomoći nisu ispunjena.
- Zimus su nam pokrajinske vlasti obećale da ćemo mesečno dobijati pet miliona dinara za nastavak delatnosti i da će do juna biti usvojen zakon kojim će se ova oblast potpuno urediti, a od nas je traženo da se nekako strpimo do leta. Obećane pare i zakon nismo dobili, gubici se gomilaju, radnici ne primaju platu, a od kolega u Somboru čujem da im prete i "sečom" struje. Sad stajemo sa radom, a ako država hitno nešto ne preduzme, možemo očekivati da će već za koji dan ogromne količine klaničnog otpada dospeti na javne i divlje deponije oko svih većih mesta u Vojvodini, koji predstavlja potencijalu ekološku "bombu", izjavio je za "Glas" direktor kafilerije u Bačkoj Topoli Željko Stanić.

Tužićemo Vladu i ministra poljoprivrede

- Nauka poznaje tačno 183 vrste zaraznih bolesti kod životinja koje se mogu preneti na ljude. Ako se toliki otpad zaista nađe na deponijama, biće to neviđena "gozba" za životinje i nezapamćena opasnost po zdravlje ljudi, zbog čega neko mora biti odgovoran. Ako zbog ovog izbije zaraza, podnećemo krivične prijave protiv Vlade Srbije i ministra poljoprivrede - kaže direktor Eko pokreta Nikola Aleksić.

Vojvođanske kafilerije dnevno prikupe oko 200 tona klaničnog otpada, od čega oko 30 tona na području Novog Sada. Reč je uglavnom o velikim prerađivačima, dok mali klaničari i mesare gotovo po pravili ne koriste usluge kafilerija. Sada se i oni nalaze u velikim problemima.

"Kafilerija nas je obavestila da od danas ne treba dolaziti po otpad, ali i dalje ne mogu da poverujem da će tako zaista biti. Ne mogu ni da zamislim šta će se dogoditi ako nekoliko dana ne budemo odnosili otpad, jer mi jednostavno nemamo gde to da odložimo. O tome smo već obavestili i veterinarske inspektore i druge nadležne službe, od kojih tražimo da reaguju", kaže direktor mesare "Štrand" Dušan Savkić.

Prerađivači otpada traže da se donese zakon po principu "zagađivač plaća", koji važi svuda u svetu. Moguće rešenje je i subvencija od dva-tri dinara za prevoz otpada, što bi takođe omogućilo ekonomski opstanak kafilerija.

R. Kukobat


vesti po rubrikama

^društvo

16:05h

Verzija policije o privođenju Ocokoljića sasvim je drugačija

16:13h

Kako je Radenko Ocokoljić dobio batine ispred svoje kuće

16:21h

U Inđiji, među prvima u Srbiji objavili rat "beloj kugi"

16:30h

Juče sanirano zagađenje Dunava kod Pančeva

16:39h

Goran Paunović iz G17 plus optužuje ministra finansija

16:47h

Od danas ne rade kafilerije u Vojvodini

16:55h

Institut za zaštitu zdravlja o ishrani dece: Majčino mleko neprikosnoveno

   


     


FastCounter by LinkExchange