[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 1. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Juče sanirano zagađenje Dunava kod Pančeva

Uklonjena mrlja od pet tona

Danas nalaz o uzrocima izlivanja otpadnih i toksičnih ulja

PANČEVO - Kada je u ponedeljak uveče, navodno zbog kvara na tzv. API seperatoru, ali i nemara radnika na ovom postrojenju u pančevačkoj Rafineriji nafte, u Dunav isteklo oko pet tona (kubika) otpadnih naftnih ulja, sledećeg jutra je osvanula velika otrovna mrlja koja celom širinom reke, nizvodno, protezala oko četiri kilometra.

Pošto ovog puta nisu mogli da ospore da zagađenje potiče iz njihove firme, svesni svoje odgovornosti, poslovodstvo je formiralo ekipe i odmah pristupilo uklanjanju i sakupljanju izlivenog otpadnog ulja. Korišćene su specijalne tzv. skrimer plutajuće kompresorske pumpe, pa je u protekla tri dana uglavnom "usisana" mrlja, a i priobalje je, pranjem i uklanjanjem zauljene zemlje, peska, trave i šipražja, u najvećem delu očišćeno od "crnih i masnih" naslaga.

Preduzimanje ovih sanacionih mera pratili su sve vreme republički vodoprivredni i inspektori za zaštitu životne sredine, koji će narednih dana saopštiti svoje nalaze i procene šteta nastalih po biljni i životinjski svet u ovom delu Dunava. Naravno, protiv odgovornih za ovaj ekološki incident oni će preduzeti, kako su najavili, sve zakonom propisane mere, podneće krivične i prekršajne prijave. Inače, prema svedočenju i dunavskih alasa, do juče nije primećeno da je došlo do pomora ribe, ali se ne isključuje mogućnost da se tako nešto ipak dogodi, zahvaljujući i veoma niskom vodostaju, narednih dana.

Inače, po rečima Saše Hadži Perića, rukovodioca Službe RNP za zaštitu životne sredine, danas će povodom ovog ekcesa podneti izveštaj i rafinerijska komisija. Tada će biti i saopšteno, kaže Hadži Perić, ko je "poimence kriv" za izlivanje otpadnih toksičnih ulja u Dunav, a protiv njih će, pre svega iz preventivnih razloga, biti preduzete "rigorozne mere".

M. M.


vesti po rubrikama

^društvo

16:05h

Verzija policije o privođenju Ocokoljića sasvim je drugačija

16:13h

Kako je Radenko Ocokoljić dobio batine ispred svoje kuće

16:21h

U Inđiji, među prvima u Srbiji objavili rat "beloj kugi"

16:30h

Juče sanirano zagađenje Dunava kod Pančeva

16:39h

Goran Paunović iz G17 plus optužuje ministra finansija

16:47h

Od danas ne rade kafilerije u Vojvodini

16:55h

Institut za zaštitu zdravlja o ishrani dece: Majčino mleko neprikosnoveno

   


     


FastCounter by LinkExchange