[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 1. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sueddeutsche Zeitung - Minhen

Pred teškim zadatkom na Kosovu

MINHEN - Postoji li u Nemačkoj jedan političar koji bi mogao da nagovori SPD i CSU da formiraju koalicionu vladu? Hari Holkeri je uradio nešto slično u Finskoj pre nekoliko godina: između 1987. i 1991. godine njegovi konzervativci su ušli u koaliciju sa socijaldemokratama. Holkerijeva stranka je čak vrlo konzervativna, njeni članovi vole naciju, obično više podržavaju preduzetnike nego radnike i ponekad koče reforme.

Uprkos tome, uspeli su da pronađu zajedničku bazu za saradnju sa socijaldemokratama. To je zasluga Holkerija koji je vodio koaliciju kao premijer. On deluje mirno i stabilno i govori neobično sporo. U vremenima kao što su ova čini se da se ovako nešto ceni: generalni sekretar UN Kofi Anan je imenovao Harija Holkerija za šefa civilne uprave UN na Kosovu.

Holkeri će zameniti Mihaela Štajnera, koji će postati ambasador Savezne Republike Nemačke pri sedištu UN u Ženevi. Finac Holkeri nije bio jedini kandidat za njegovog naslednika. Na primer, Šveđanin Pjer Skori nije izabran zbog toga što su Amerikanci uložili veto. Skori je kritikovao spoljnu politiku SAD. Nakon što je njegova kandidatura odbijena Skori je rekao: "To podseća na eru makartizma". Šveđanin je aludirao na pedesete godine, kada su u Americi proganjali neistomišljenike, naročito komuniste. Hari Holkeri nikad ne bi rekao ovako nešto.

Šezdesetšestogodišnji Holkeri je rođen u selu Oripa, na jugu Finske, kao sin policijskog službenika. Seoski milje prožima njegove predstave o svetu: rezervni oficir, koji je u braku već 43 godine i ima dvoje dece i šestoro unučadi, visoko ceni lojalnost prema porodici i svojoj domovini. Sa dvadeset dve godine priključio se konzervativnoj Nacionalnoj koalicionoj stranci, koja je kasnije preimenovana u Nacionalnu sabornu stranku. On je između 1971. i 1979. godine bio njen predsednik, a od 1987. do 1991. godine bio je premijer Finske.

Holkeri, koji je studirao politiku, važi u svojoj stranci za liberala. Možda mu je saradnja sa socijaldemokratima donela i neku novu osobinu koju je u javnosti doskora skrivao iza svog krutog osećaja dužnosti: ljudi koji ga bolje poznaju kažu da je vrlo duhovit.

Uz ime Harija Holkerija ide i epitet "mirotvorac", jer je krajem devedesetih godina uspešno posredovao u konfliktu oko Severne Irske. Ovo iskustvo bi moglo da mu pomogne na Kosovu. Pokrajina je pod upravom Ujedinjenih nacija od 1999. godine kada su oružane snage NATO proterale srpske trupe.

Većina kosovskih Albanaca želi nezavisnost od Srbije i Crne Gore, a Beograd to želi da spreči. Atmosfera je loša, stanovnici Kosova pate zbog nerešenog pitanja nezavisnosti i ekonomske situacije. Administratori koje imenuje Ujedinjene nacije ne uživaju veliko poverenje stanovništva. Hariju Holkeriju, igraču golfa, skijašu i maratoncu potrebno je puno strpljenja.


vesti po rubrikama

^izbor iz strane štampe

15:30h

Helsinqin Sanomat - Heksinki: Hari Holkeri - novi kosovski administrator

15:45h

Sueddeutsche Zeitung - Minhen: Pred teškim zadatkom na Kosovu

16:05h

Deutsche Welle - Klen: Preterano optimističke prognoze

      


FastCounter by LinkExchange