[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 1. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Helsinqin Sanomat - Heksinki

Hari Holkeri - novi
kosovski administrator

HELSINKI - "Ovo je najteži zadatak koji sam ikada dobio", rekao je u ponedeljak bivši finski premijer Hari Holkeri za svoju novu dužnost šefa Unmika, prelazne administracije Ujedinjenih nacija na Kosovu.
Holkeri je objasnio da su predrasude duboko ukorenjene na Kosovu i da se lokalno stanovništvo suočava sa ozbiljnim materijalnim i psihičkim problemima. "Kosovo je najsiromašniji deo bivše Jugoslavije, a stopa nezaposlenosti u ovom trenutku iznosi 57 odsto", rekao je on.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zvanično je u ponedeljak potvrdio Holkerijevo imenovanje. Ovaj iskusni političar će doći na Kosovo tokom avgusta, ali će prvo posetiti sedište UN u Njujorku. Unmik rukovodi obnovom organa uprave i privrede na Kosovu zajedno sa lokalnim vlastima. UN rade na razvoju školskog sistema na Kosovu i obnovi objekata uništenih tokom rata, nadgledaju kriminalne aktivnosti i pomažu izbeglicama da se vrate svojim kućama.

Šef Unmika bi trebalo i da pomogne lokalnom srpskom i albanskom stanovništvu da dođu do kompromisa, pošto je Kosovo zvanično Autonomna Pokrajina u sastavu Srbije i Crne Gore, a kosovski Albanci teže nezavisnosti.

Holkerijev cilj je potpuno prebacivanje upravljanja Kosovom u ruke lokalnih zvaničnika. "Moj zadatak je da, što je brže moguće, postanem suvišan. Ako bih to mogao da postignem, bio bih uspešan".

On nije želeo da se upušta u procene koliko bi taj proces mogao da potraje i da li će on ostati na čelu Unmika do samog kraja. BBC je u ponedeljak izvestio da je jedan saradnik kosovskog premijera izrazio želju da Holkeri upravlja misijom do njenog okončanja.

Holkeri je izjavio da njegovo imenovanje predstavlja znak poverenja u finsku tradiciju pokušaja posredovanja u krizama. Generalni sekretar UN Kofi Anan pozvao je Holkerija tek prošlog četvrtka da bi mu zvanično ponudio onu dužnost. Holkeri je pre nekoliko nedelja imao preliminarne razgovore sa Ananom o mogućem imenovanju.

Njih dvojica se dobro poznaju još od vremena kada je Holkeri predsedavao Generalnom skupštinom UN 2000. i 2001. godine. "Ako vas generalni sekretar UN pita, potreban vam je dobar razlog da ga odbijete", primetio je Holkeri.

Bivši finski premijer je priznao da nije upoznat sa sadašnjom situacijom na Kosovu, ali je rekao da ga to čini apsolutno nepristrasnim, što bi trebalo da mu olakša rad u tom regionu.


vesti po rubrikama

^izbor iz strane štampe

15:30h

Helsinqin Sanomat - Heksinki: Hari Holkeri - novi kosovski administrator

15:45h

Sueddeutsche Zeitung - Minhen: Pred teškim zadatkom na Kosovu

16:05h

Deutsche Welle - Klen: Preterano optimističke prognoze

      


FastCounter by LinkExchange