[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 1. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Deutsche Welle - Klen

Preterano optimističke prognoze

KELN - Ocene nekih čelnika Srbije i Crne Gore da bi sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU mogao biti potpisan već do kraja 2004. prenaglašeno su optimističke, izjavio je za Dojče vele visoki zvaničnik u Evropskoj komisiji. Takvi pregovori, objasnio je visoki funkcioner EU, mogu biti vrlo složeni i teški, kako to pokazuju primeri nekih zapadnobalkanskih zemalja.

Ključna pitanja koje vlade u Beogradu i Podgorici tek treba da reše Akcionim planom za usaglašavanje tržišta da bi se pokrenula izrada studija o izvodljivosti, nedvosmisleno navode na zaključak da ceo proces teško može biti okončan do kraja naredne godine, rekao je isti izvor iz EU.

Stručnjaci u Evropskoj komisiji, koji neposredno rade na odnosima sa Srbijom i Crnom Gorom, istakli su da je tehnički moguće da se pregovori okončaju do kraja 2004., ali da je to vrlo teško izvodljivo jer traži da se sve odvija u optimalnim okolnostima i da bitne stvari budu rešene.

Agencija SENS je prenela i reči jednog neimenovanog zvaničnika EU koji je, međutim, i opomenuo Srbiju i Crnu Goru da ne požuruje izradu studije o izvodljivosti. Evo zašto:

"Postoji rizik da studija izvodljivosti za otvaranje pregovora o stabilizaciji i pridruženju za Srbiju i Crnu Goru bude negativna, te zato ne bih savetovao Beogradu i Podgorici da požuruju njenu izradu", rekao je u razgovoru za SENS evropski funkcioner koji radi na dosijeu zapadnog Balkana.

Tako je zapravo ovaj funkcioner komentarisao razočarenje pokazano u Beogradu i Podgorici što je evropska komisija najavila da će izrada studije izvodljivosti trajati šest meseci, a ne kako je Srbija i Crna Gora ranije dobijala nagoveštaj svega dva do tri meseca. Argument da se studija može izraditi dvostruko brže, sastojala se u tome da je glavnina posla već obavljena. Naime, veliki aprilski izveštaj evropske komisije o zemljama u procesu stabilizacije i asocijacije vrlo je dobro i dubinski pokrio i Srbiju i Crnu Goru. Studija izvodljivosti bila bi nešto veća, ali u biti tek dopuna aprilskog izveštaja.

Sagovornik se s tim složio, ali je dodao da bi komisija morala izvući iz takvog zaključka verovatno stav da pregovore o stabilizaciji i proširenju nije moguće otvoriti. Štaviše, rekao je funkcioner, ovim se Srbiji i Crnoj Gori daje rok da se stvari dovedu u red i da zaključak bude pozitivan jer to svi žele. Stvar se još jasnije vidi, nastavio je, kad se uzme u obzir da je najveći problem pitanje trgovine. Ono nije do kraja rešeno jer se Akcioni plan mora još dodatno harmonizovati. S druge strane, stabilizacijski i asocijacijski ugovor u 80 procenata svog sadržaja sastoji se od trgovine, naglasio je sagovornik SENS-a.


vesti po rubrikama

^izbor iz strane štampe

15:30h

Helsinqin Sanomat - Heksinki: Hari Holkeri - novi kosovski administrator

15:45h

Sueddeutsche Zeitung - Minhen: Pred teškim zadatkom na Kosovu

16:05h

Deutsche Welle - Klen: Preterano optimističke prognoze

      


FastCounter by LinkExchange