[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 24. 7. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Bela kuća zadovoljna zbog likvidacije dvojice sinova svrgnutog iračkog diktatora

Sad je stvarno gotovo

Ako su oni Iračani koji su još odani Sadamu i imali nade u nekakav preokret, sada su one definitivno pokopane, ocenjuju Amerikanci. Ipak, traže se čvršći dokazi o likvidaciji Udaja i Kusaja Huseina

VAŠINGTON, BAGDAD (Beta, Tanjug) - Smrt sinova Sadama Huseina možda će pomoći da se Iračani ubede da se bivši predsednik neće vratiti. Njihovom smrću su, međutim, američke obaveštajne službe ostale bez glavnih izvora informacija o nuklearnom oružju i o tome gde se krije Husein.

"Pošto ih više nema, ljudi će početi da shvataju da nema povratka nazad, da je stari režim simbolično gotov", rekao je Edvar Voker, bivši ambasador u regionu i predsednik Instituta za Bliski istok u Vašingtonu. On je dodao da bi bilo bolje da su američke snage u Iraku uspele da dođu do samog Sadama Huseina, ali je ocenio da je i ubistvo Huseinovih sinova "korak napred".

Brutalni i razmetljivi Udaj (39) i jednako brutalan, ali povučen Kusaj (37) prekjuče su poginuli u razmeni vatre sa američkim snagama koje su otkrile njihovo skrovište u vili u gradu Mosulu, na severu Iraka, saopštila je američka vojska.

Doušnik pod zaštitom

"Izvor" koji je američkim trupama dostavio obaveštenje o prisustvu Sadamovih sinova u jednoj kući u Mosulu nalazi se pod zaštitom Amerikanaca, rekao je pukovnik Džo Anderson iz 101. vazdušno-desantne divizije. "Izvor se nalazi pod zaštitom Amerikanaca. Neću vam reći ko je izvor", kazao je Anderson. Doušnik je, kazao je pukovnik, sigurno dobio nagradu koju je za hvatanje Sadamovih sinova obećao američki administrator Pol Bremer. Bremer je obećao Iračanima nagradu od 25 miliona dolara za informacije koje bi dovele do hvatanja Sadama Huseina i 15 miliona dolara za takvu vest o njegovim sinovima.

Pre rata, Udaj i Kusaj Husein su bili u samom vrhu vlasti u Iraku, odmah iza svog oca. Mlađi Kusaj, šef iračkih specijalnih snaga bezbednosti i tajne policije, šef očevog ličnog obezbeđenja i Republikanske garde, čijih je 80.000 vojnika trebalo da brani Bagdad, smatran za Sadamovog naslednika i najopasnijeg čoveka Iraka, bio je označen kao broj dva, odnosno "as tref" na špilu karata koje su bile podeljene američkim vojnicima sa slikama 55 najtraženijih ličnosti Sadamovog režima.

Stariji Udaj, poznat po surovosti i luksuznom načinu života, komandant paramilitarnih elitnih jedinica Fedajina, nosio je u američkom špilu karata broj tri - "kec herc". Ispred njih dvojice, kao broj jedan u špilu karata, označen je sam Sadam Husein.

Bivši stručnjak za Irak u Nacionalnom savetu za bezbednost Džefri Kemp rekao je da će, međutim, Iračanima biti potrebni jači dokazi o smrti sinova svrgnutog iračkog lidera od reči američkih zvaničnika. "Što SAD budu preduzimale konkretnije mere da, na primer, tela pokažu narodu, to je verovatnije da će narod prihvatiti to kao stvarnost", rekao je Kemp.

Komandant kopnenih snaga u Iraku brigadir Rikardo Sančes rekao je da će obezbediti dokaze kako bi se otklonile sumnje da su dvojica ubijenih muškaraca u napadu 200 američkih vojnika na vilu u Mosulu, zaista Sadamovi sinovi. Sančes je naveo da ima "višestruke" izvore za identifikaciju Udaja i Kusaja; jedna od mogućnosti za identifikaciju su i Udajevi ožiljci koje je zadobio u pokušaju atentata 1996, rekao je američki zvaničnik odbrane koji je želeo da ostane anoniman.

Američke obaveštajne službe su rekle da nije jasno da li su Udaj i Kusaj bili uključeni u organizovanje gerilskog rata protiv američkih snaga u centralom Iraku ili su samo bili u bekstvu. Zarobljeni visoki irački zvaničnici su rekli da su se Sadam, Kusaj i Udaj razdvojili nakon početka rata, kako bi obezbedili opstanak porodice, ali su se u jednom trenutku braća ponovo sastala, rekli su američki zvaničnici. Oni nemaju dokaze da se Sadam Husein sastajao sa svojim sinovima, ali su sve više uvereni da je svrgnuti irački lider preživeo rat. Zvaničnici obaveštajnih službi su rekli da je Sadam uvek umeo bolje da se krije od svojih sinova.

Stro: Psihopate

Udaj je izgubio poverenje svog oca nakon godina života "na visokoj nozi" i surovog ponašanja. On je pretukao na smrt jednog od saradnika svog oca 1988, a bio je poznat po zlostavljanju žena. Kusaj, koji je bio znatno trezveniji, komandovao je elitnom Republikanskom gardom i bio je jedan od oficira u koga je Sadam imao najviše poverenja. Britanski ministar spoljnih poslova Džek Stro je juče izjavio da su Udaj i Kusaj bili "psihopate koje su sopstvenim rukama ubili mnoge ljude" i koji su "dozvolili i nadgledali vladavinu terora".

Jedan visoki američki zvaničnik je rekao da su pripadnici američke vojske motrili na braću u proteklih nekoliko dana, nadajući se da će obaveštajci uspeti da uhvate njihov razgovor sa ocem. Do toga, međutim, nije došlo.

Smrću Udaja i Kusaja nestala je mogućnost da im se javno sudi, ali i opasnost od oružanih nemira čiji bi cilj bilo njihovo oslobađanje. Bušova administracija takođe je izgubila dragocene izvore o tome gde se krije Sadam i o navodnom iračkom programu oružja. Smrt sinova Sadama Huseina, međutim, došla je u dobar čas za Buša koji se nalazi pod pritiskom javnosti zbog sve većeg broja američkih žrtava u Iraku i neuspeha da pronađe oružje za masovno uništavanje kojim je opravdao rat, ocenjuju agencije.

Sam Buš je preksinoć kao "pozitivnu vest" pozdravio ubistvo Udaja i Kusaja Huseina, izjavio je portparol Bele kuće Skot Meklilen. On je dodao da je Buš pozdravio njihovu smrt kao još jedan "dokaz iračkom narodu da je (Sadamov) režim svrgnut i da se neće vratiti".

"Te dve osobe su odgovorne za nebrojene zločine protiv iračkog naroda počinjene tokom više godina i više ne mogu sejati strah u Iraku", rekao je Meklilen.

Britanski premijer Toni Bler ocenio je da ubistvo sinova bivšeg iračkog predsednika Sadama Huseina predstavlja "veliki dan za novi Irak". "NJih dvojica bili su na čelu režima koji nije predstavljao pretnju samo zbog svog programa naoružanja, već i zato što je bio odgovoran za mučenje i ubistvo hiljada i hiljada nevinih Iračana", rekao je Bler novinarima tokom posete Hongkongu.


vesti po rubrikama

^svet

16:41h

Bela kuća zadovoljna zbog likvidacije dvojice sinova svrgnutog iračkog diktatora

16:50h

Operacija u Iraku ostaje visokorizična po vojsku SAD

16:59h

Ajfelova kula opet otvorena

17:16h

BBC ima snimak razgovora sa pokojnim ekspertom

17:27h

Bler završio azijsku turneju

17:35h

Hunta u Mjanmaru oslobodila veću grupu opozicionara, ali ne i lidera stranke

17:45h

Izrael nastavlja sa selektivnim oslobađanjem Palestinaca

23:05h

Pucnjava u skupštini Njujorka

 
     


FastCounter by LinkExchange