[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 24. 7. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Holmija - katolička država na Srpskom tlu (11)

Austrija hoće Srpsku krv

Austrijanci su ponosito izjavili, još u početku rata 1914. godine, da oni ne traže samo "teritorijalno povećanje"

S kakvim zadovoljstvom su Evropljani dočekali potvrđivanje daljeg srpskog ropstva pod Turskom i Austrougarskom, govori rečito istupanje engleskog "mirovnog posrednika" sa Berlinskog kongresa erla Bikonsfilda pred Domom lordova, 18. jula 1878:

"Moji lordovi, neka mi bude dopušteno da saopštim šta je Kongres učinio u vezi sa Bosnom… U Bosni i susednim oblastima i kneževinama preovlađuje stanje stalne anarhije. Političke intrige, stalni sukobi, potpuno odsustvo duha javne odgovornosti i težnje za ciljevima patriotskih snaga, nacionalne mržnje, neprijateljstvo pripadnika različitih veroispovesti i, iznad svega, nepostojanje bilo kakve kontrole, koja bi obezbedila red, tužne su istine.

U svakom slučaju, videćete da je Austrija sposobna da preuzme dužnost da, u interesu Evrope, osigura red i mir. Stoga je Kongres smatrao pogodnim da od Austrije traži da okupira Bosnu i da se u njoj zadrži sve dok ne postavi čvrste osnove reda i mira… Važna je činjenica što su, posle dugog rata i diplomatskih pregovora, sve evropske zemlje, uključujući i Rusiju, u potpunosti i jednodušno došle do zaključka da je najbolja prilika za očuvanje mira i reda u svetu da turska ostane deo utvrđenog političkog sistema u Evropi".

Izgleda da interes Evrope nije bio zadovoljen ustupanjem srpskih teritorija Austrougarskoj i Turskoj 1878, nego da je to bila samo još jedna etapa u satiranju Srba - poput one s "Holmijom". Tako nešto najavio je Benjamin Kalaj, austrougarski konzul u Beogradu, i kasniji guverner Bosne i Hercegovine:

Uloga Hrvatske

"…Hrvatsko snaženje, s obzirom na nas, čim se čini na štetu Srba, ne može biti opasno po Austrougarsku, jer granice hrvatskog širenja biće korisne i za nas. Ne samo da ćemo razdeliti Južne Slovene, nego ćemo i za dalje deljenje (na Balkanu) dobiti odrešene ruke".

Nema bolje odrednice za fenomen hrvatske države od ove izjave Benjamina Kalaja. Hrvatska je svojski sprovela sve zamisli zapadnoevropskih država i Austrougarske protiv srpskog naroda, posežući za genocidom najširih razmera u oba svetska rata i u ratu za razbijanje Jugoslavije - od 1991. do 1995. godine.

Jedna od mnogobrojnih etapa rata protiv Srba bio je Prvi svetski rat, o čemu će Leonid Andrejev, Rus, napisati (1914.) Slovo o Srbima:

Od Pavelića do Tuđmana

"Ne zaboravite da Austrija sa Srbima ne ratuje. Ne zaboravite da je u pitanju "kaznena ekspedicija". Na Srbiju ne ide vojska, ne idu vojnici, ni oficiri, nego dželati koje predvode "ober" dželati austrijski. U ratu ima kakvih-takvih pravila, omanjih popuštanja, makar spoljašnje korektnosti; narod je u strani, vojske se tuku s vojskama - i to je rat. Ali, gde su međe kaznenoj ekspediciji, koja ima jedini cilj - oštro kazniti i uterati strah u narod…

Sa izrazom podloge nekoristoljublja, Austrijanci su ponosito izjavili, još u početku rata, da oni ne traže "teritorijalno povećanje". Oni hoće samo srpsku krv, srpski užas, srpsku nesreću. Njihova je cinična lozinka: "Koliko savladam, toliko ću istrebiti"."

Upravo tako se dešava sa Srbima do danas; od "Holmije" - do progona Srba iz Republike Srpske Krajine; od pokroviteljstva Engleske, Francuske i Vatikana za zločine do pokroviteljstva za ista nedela Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Hrvatska država, vidimo, od Ljudevita Gaja, preko Ante Pavelića, do Franje Tuđmana, samo je izvršilac evropske presude Srbima.

U ovom zaključku, nema srpske, ili moje, paranoje - sve je u knjigama koje su Evropljani pisali, a Srbi ih, nažalost, nisu čitali. A u knjigama piše - što više srpske zemlje u nesrpske države.

Piše: Slobodan Jarčević
Kraj


vesti po rubrikama

^feljton

15:14h

Holmija - katolička država na Srpskom tlu (11)

15:26h

Aleksandar Veliki - car Srpski (4)

      


FastCounter by LinkExchange