[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 24. 7. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Bez napretka u pregovorima oko izmene granica BiH i SCG

Bosanci ne pristaju na razmenu teritorija

U BiH nisu razmišljali šta bi za svojih, "spornih" 35 kvadratnih kilometara, tražili od SCG

PRIBOJ - Iako već drugu godinu traju pregovori između državnih komisija za granice BiH i Srbije i Crne Gore, konkretni dogovori još uvek nisu postignuti. Zbog oblika granice, postavljene još u vreme Austrougarske, i brojnih problema koje takva granična linija zadaje lokalnom stanovništvu, često je pominjana mogućnost zamene teritorija, naročito na području pribojske opštine.

Navodno, Veće ministara BiH do sada nije dobilo zvaničan zahtev vlasti Srbije i Crne Gore za pomeranje granica, a bosanskohercegovačka strana u pregovorima i dalje insistira na potpisivanju ugovora o granicama u sadašnjem obliku, nakon čije bi se ratifikacije eventualno moglo razgovarati o razmeni teritorija.

Adnan Terzić, premijer Vlade BiH, u razgovoru za "Oslobođenje" kaže kako je prilikom njegovog nedavnog boravka u Beogradu Goran Svilanović izričito zatražio da se napravi izmena granica.
- BiH može biti otvorena za razgovore o zameni teritorija i to po principu kilometar za kilometar, ali tek nakon ratifikovanja ugovora, kazao je Terzić i dodao da to tada Svilanović nije prihvatio. On ističe da zbog toga nisu ni razmišljali šta bi za svojih "spornih" 35 kvadratnih kilometara tražili od Srbije.

Poznato je da Srbija očekuje da se izvrši korekcija granice u rejonu Hidroelektrana Bajina Bašta i Zvornik, odnosno oko reke Drine, te duž dela od nekoliko kilometara pruge Beograd - Bar, koji oko Štrpca prolazi kroz BiH i područja oko Međurečja, između Rudog i Priboja. Na samoj tromeđi Srbije, Crne Gore i BiH nalazi se parče zemlje od 120 hektara, koje zvanično pripada BiH, ali je sa svih strana okruženo teritorijom Srbije. Ovo ostrvo, na prostoru Mesne zajednice Sastavci, odnosno sela Međurečje, zvanično pripada opštini Rudo, ali je pod administrativnom upravom opštine Priboj i na njemu se nalaze škola, pošta i banka.

Po rečima Milenka Milićevića, prvog čoveka pribojske opštine, pregovori o razmeni teritorija sigurno će potrajati, jer je reč o ozbiljnim stvarima.
- Ono što je bitno za stanovništvo naše opštine je da smo, nakon susreta sa Zlatkom Lagumdžijom i Mladenom Ivanićem, postigli dogovor da naši građani nesmetano prelaze granicu, bez zelenog kartona, ali i da se na graničnom prelazu Uvac ne naplaćuju špediterske usluge za prevoz ogreva i poljoprivrednih proizvoda za meštane Priboja, koji svakodnevno prelaze granicu. Podsećanja radi, dve trećine sela pribojske opštine nalazi se uz granicu sa BiH, naglašava Milićević.

Z. Prijović


vesti po rubrikama

^društvo

16:02h

Bez napretka u pregovorima oko izmene granica BiH i SCG

16:13h

Drama Egipćana s Kosova u izbegličkom naselju u Beranama

16:21h

Konkurs za boravak u učeničkim i studentskim domovima

16:30h

Nataša Mićić sa skupštinskim izveštačima pred letnji odmor parlamenta

16:42h

"Rudo" protestuje zbog konkursa za nabavku pomagala

16:50h

Istraživanje o zloupotrebi znaka Crvenog krsta

17:02h

Slobodan Orlić: SCG da izdržava svoj Radio

17:10h

Srbija sa više pokrajina

      


FastCounter by LinkExchange