[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 22. 7. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Glas na licu mesta

Kako je protekla konferencija za novinare Janjuševića i Kolesara

Činovnici uzvraćaju udarad

Visoki vladini službenici novinarima nisu dozvolili pitanja. Kolesaru pare poslali mama i tata da kupi stan kad se oženi. Janjušević tvrdi da se Dinkić i Labus plaše da im ne lustrira žene koje su bile činovnici u Vladi SRJ

U vezi sa optužbama Mlađan Dinkić i ostali funkcioneri G17 plus, naglašavam da su u pitanju neistine i klevete, što je i zvanično potvrđeno od nadležnih organa koji su utvrdili da nema elemenata krivičnog dela, niti bilo kojih drugih kažnjivih radnji. Novac, koji je uplaćen na pomenuti račun, je redovna bankarska transakcija. U prilog tome govori i činjenica da je na računu navedeno moje ime i prezime, a ne nekakve šifre i simboli, koji se koriste kad postoji namera da se prikrivaju tokovi novca. Sve uplate izvršene na ovaj račun su pod kontrolom nadležnih službi Narodne banke Srbije - rekao je savetnik predsednika Vlade Srbije Zoran Janjušević.

G17 plus na optužbe Janjuševića i Kolesara

Umesto odgovora, afera

BEOGRAD (Beta) - G17 plus saopšto je juče da nije iznenađen pokušajem da se, "umesto odgovora na činjenice o osnovanoj sumnji za pranje novca i očitoj utaji poreza od strane najviših službenika Vlade Srbije, javnost zabavi stvaranjem afera" kakve su već viđene protekle dve godine.
"Ni stranka, ni nevladina organizacija G17 plus nisu nikada imale račun u HVB banci i reč je očito o najsmešnijim falsifikatima", saopšto je G17 plus povodom fotokopije izveštaja sa zaglavljem mađarske HVB banke, koju su Janjušević i Kolesar podelili novinarima u Vladi Srbije.
G17 plus je naveo: "Ako je i od savetnika premijera za bezbednost, mnogo je!"

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare Janjušević i Nemanja Kolesar, izvršni direktor Agencije za osiguranje depozita, sanaciju, stečaj i likvidaciju banaka, pročitali su pripremljena saopštenja, a novinarima nisu dozvolili da im postavljaju pitanja. Janjušević je ponovio da je zbog Dinkićevih kleveta i neistina, radi jeftinih političkih poena i prikrivanja sopstvenih malverzacija, angažovao advokate koji će podneti tužbu.

Janjušević je napisao u saopštenju da je, kao svedok svih Dinkićevih zloupotreba i napada na Vladu Srbije u protekle dve godine, došao do podataka o zloupotrebama Dušana Lalića, visokog funkcionera NBS i zeta Miroljuba Labusa, u aferi tokom istrage oko računa na Kipru kod Beogradske banke. Janjušević je naveo i aferu u vezi kompanije "Anteksol trejd" sa Kipra, što je posredstvom predsednika G17 plus Labusa omogućilo da pod povoljnim uslovima otkupe jugoslovenski dug Londonskom klubu poverilaca. Dinkić je, dodaje se u saopštenju, imao zajedničke poslove s "izvesnim" Volfom Minićem, poznatim po kriminalnim aktivnostima.

- Napadi na Kolesara i mene su očigledno usledili zbog činjenice da imamo podatke o načinu finansiranja G17 i G17 plus, zasnovanom na zloupotrebi službenog položaja. Napadi na mene lično prouzrokovani su strahom od donošenja Zakona o lustraciji i mog učešća u pripremi tog zakona. Verovatno je razlog za to višegodišnja bliska saradnja Tanje Dinkić, supruge Mlađana Dinkića, s Borišom Vukovićem, saveznim ministrom za trgovinu i visokim funkcionerom JUL-a, u ministarstvu koje je bilo zaduženo za davanje dozvola i kontigenata, naglasio je Janjušević.

Od mame i tate

Kolesar je saopštio da finansijska transakcija, za koju su ga optužili Labus i Dinkić, predstavlja zakonsku uplatu deviznih sredstava na njegovu štednu knjižicu, te da su njegovi roditelji taj novac uplatili na njegovo ime i prezime.
- Moji roditelji su novac zaradili tokom 20 godina rada u inostranstvu, između ostalog i zbog toga jer su želeli da svojoj deci obezbede sigurnost. Novac o kome su Labus i Dinkić toliko govorili uložen je u kupovinu stana koji su mi roditelji namenili nakon venčanja - napomenuo je Kolesar.

On je dodao da je Tanja Dinkić od njega zahtevala da u ime Vlade Srbije izvrši pritisak na Trgovinski sud u Beogradu da obustavi sudski postupak protiv "Dunav osiguranja", čiji je predsednik UO bio Labus. Kao još jedan mogući razlog za napade na njega Janjušević je naveo i činjenicu da je Olivera Labus, supruga Miroljuba Labusa, bila dugogodišnji službenik Savezne vlade u vreme Slobodana Miloševića.

Kolesar smatra da je na meti G17 plus jer je svedok neprofesionalizma guvernera Dinkića, nekontrolisane ambicije njegove stranke i, što je po Kolesaru presudno, zato što je svedok nezakonitog finansijskog postupanja Labusa i Dinkića, koji u potpunosti kontrolišu novac građana Srbije.

- Agencija, kojom su do mog dolaska rukovodili čelni ljudi G17 plus, je, zbog stranačkih potreba, uzurpirala poslovni prostor jedne banke u stečaju. Menjajući prvobitnu zakupninu, Labus i Dinkić su pribavili materijalnu i finansijsku korist, a na štetu banke koju su likvidirali. Labus i Dinkić, a ne ja, nelegalno finansiraju svoju stranku transferišući velike sume preko računa kompanije s Maršalskih ostrva. Kao jedini državni službenik u sektoru finansija koji nije član G17 plus, ja predstavljam opasnost i pretnju za Dinkića i Labusa, jer ne želim da ćutim o ovim činjenicama o kojima sam obavestio nadležne organe - saopštio je Kolesar i dodao da Dinkić i Labus zloupotrebljavaju velike pare za tehničku podršku NBS, koje su usmeravali na svoj privatni račun "of-šor" kompanije.

Kašogi, Bond, Berluskoni...

- Zahvaljujem se novinarima "Balkana" i "Kurira", koji su od mene napravili Kašogija, odnosno Džemsa Bonda. Nadam se da ću sledeći put biti predstavljen kao Silvio Berluskoni - rekao je Janjušević na početku novinarima.
Inače, i Janjušević i Kolesar su po dolasku na konferenciju za novinare bili prilično nervozni. Kako se Janjušević na početku nije najbolje snašao s mikrofonom, Kolesar ga je "podesio" žustro i energično. Čim je završio čitanje svog iskaza, Kolesar je ustao i Janjuševiću dobacio: "Idemo!"

G17 plus ponavlja pitanje Đeliću

Jesu li prijavili prihod?

BEOGRAD (Tanjug) - G17 plus juče je, nezadovoljna reakcijom Božidara Đelića na javno upućeno pitanje, zatražila od njega precizan i konkretan odgovor - da li su službenici vlade Janjušević i Kolesar poreskoj upravi prijavili prihode na koje se plaća porez? G17 plus ističe da će, ukoliko hitno ne odgovori precizno, ministar Đelić "dovesti u sumnju i sopstvenu poziciju u ovom skandalu".
Stranka podseća da je zakonski rok za prijavu bio 15. mart i da su građani do tada bili obavezni da prijave lična primanja koja su u 2002. premašila iznos od 688.000 dinara, a da je "Janjušević u samo jednoj transakciji sa računa sejšelske firme primio 26 miliona dinara, a Kolesar sa istog računa 19 miliona dinara".

B. BOŽIĆ


vesti po rubrikama

^tema

18:15h

"Glas" na licu mesta: Kako je protekla konferencija za novinare Janjuševića i Kolesara

18:20h

Dr Milan Kovačević, ekspert za strana ulaganja: Sud, ne policija

18:30h

Savet za borbu protiv korupcije, povodom Dinkićevih optužbi, održaće sednicu u petak

18:45h

"Glas" istražuje: Da li je prodata zgrada u Čika Ljubinoj 3?
      


FastCounter by LinkExchange