[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 22. 7. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ocena ambasadora NATO u Makedoniji

DPA živi u prošlosti

SKOPLJE (Beta) - Ambasador NATO u Makedoniji Nikolas Bigman izjavio je da je platforma o pravu Albanaca na samoopredeljenje do otcepljenja, koju je nedavno ponudila Demokratska partija Albanaca (DPA) Arbena Džaferija, vizija iz prošlog veka.

U intervju dnevniku na albanskom jeziku "Fakti", Bigman je rekao da bi NATO bio uznemiren ukoliko bi DPA bila vladajuća stranka, ocenivši da ta stranka takve predloge daje zbog potrebe za publicitetom. Bigman je rekao da su Arben Đaferi i Menduh Tači, lideri te stranke, pre održavanje kongresa (pretprošlog vikenda) obećavali međunarodnim faktorima da će raditi na "novoj viziji". "Ali, s tom platformom za samoopredeljenje dobili smo jednu staru viziju iz prošlog veka-oni nude nešto što bi u praksi značilo podelu države sa etničkom granicom. Ta stara varijanta umrla je sa Ohridskim sporazumom" kazao je Bigman.

Inače, lider Demokratske unije za integracije (DUI) Ali Ahmeti sastaće su u sredu i četvrtak u Briselu sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom i generalnim sekretarom NATO Džordžom Robertsonom, potvrđeno je agenciji Beta u toj stranci. Skopski "Dnevnik", pozivajući se na kabinet Solane, navodi da će Ahmeti s visokim predstavnikom i njegovim saradnicima razgovarati o bezbednosnoj situaciji u Makedoniji i dinamici sprovođenja Ohridskog mirovnog sporazuma.

Pozivajući se na neimenovanog diplomatu, "Dnevnik" prenosi da međunarodna zajednica smatra da je Ahmeti kooperativan i da radi na stabilizaciji prilika u Makedoniji, ali da je politički neiskusan, kao i njegovi saradnici. "Problem je u tome što ti ljudi ne znaju šta znači biti u vladi i nositi odgovornost za celu državu. Do pre dve godine oni su sedeli u Šipkovici, i sasvim je logično da tek treba da nauče šta je Evropa", rekao je taj diplomata, kako prenosi "Dnevnik".


vesti po rubrikama

^balkan

16:45h

Ocena ambasadora NATO u Makedoniji

   


     


FastCounter by LinkExchange