GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


DOPUNA

Još jednom o Pavlu Đurišiću

"Vlada iskopala rovove", "Glas javnosti", 10. jul 2003. godine

Uvaženi uredniče, povodom pisma Antonija Đurića u "Glasu" od 10.07.03. godine, pod naslovom "Vlada iskopala rovove", želeo bih da znam da li je to književnik Antonije Đurić ili je to neko drugo lice koje je sebi dozvolilo, da opali iz svih vrsta oružja po Vladi Republike Crne Gore, po borcima NOR-a i na sve vrednosti koje smo kroz revoluciju i kasnije stvarali i stvorili?

Gospodine Antonije,
I neće biti toliko važno o kojem se Antoniju radi,važno je da u samom naslovu Vašeg pisma stoji, da ste Vi gospodine Antonije kopali i iskopali ne jedan rov već i sve rovove iz našeg bratoubilačkog rata a sada kopate i nove i daleko opasnije rovove. To Vam piše i u samom naslovu vašeg pisam.

Odmah u početku da priznam, grešaka je bilo, ginuli su i nevini ljudi, hod revolucije je takav, građanski rat je takav. Ljudi koji vode tu revoluciju, obavezno se nađu na meti neštokasnije.
Jugoslavija,odnosno FNRJ bila je nova zajednica svih naroda i narodnosti, priznata na čelu sa Titom, sviđalo se to Vama ili ne. Uspela je da se izbori za svoje visoko mesto u svetu, poznata i priznata kao takva. Toliko o ovome.
A sada malo o Pavlu Đurišiću i njegovom spomen obeležju u Zaostru.

Pakt s Italijanima

Istina je da je kapetan Pavle Đurišić, učestvovao u ustanku naroda Crne Gore i da je bio član vojnog Komiteta za Berane, na koju je funkciju 20. jula 1941. godine podneo ostavku, jer je on već bio u vezi sa Dražom Mihailovićem, koji mu je dao uputstva kako se organizovati za četnički pokret, pa ga je već 15. oktobra 1941. godine postavio za komandanta Limsko-sandžačkih odreda.

U novembru iste godine, Pavle formira i svoj štab u selo Zaostro. U dokumentu koji nosi pečat "Komanda četničkih odreda jugoslovenske vojske-Gorski štab" zaveden pod brojem Đ-370 od 12.12.1941. godine, Draža Mihailović daje direktivu četničkim komandantima Lašiću i Đurišiću "da očiste teritoriju od svih manjina i nenacionalnih elemenata, podrazumevajući komuniste-partizane sa kojima ne može biti nikakve saradnje. U potpisu Draža Mihailović".

Posle poraza boraca NOR-a na Plevljima 1.12.1941. godine, Pavle stupa u otvorenu saradnju sa italijanskom divizijom "Venecija" u Beranama, koja ga pomaže finansijski, oružju i hrani. Da je Pavle prihvatio pokroviteljstvo Italijana, videlo se po mučkom i nenadnom napadu na grupu partizana 20.01.1942. godine na Barama Kraljskim, gde su partizani došli na razgovor i dogovor radi zajedničke borbe protivu okupatora, ali, mesto dogovora četnici su ubili 34 boraca na spavanju na čelu sa narodnim herojem Vukmanom Kruščićem. Sličnu sudbinu je doživela i grupa od 28 boraca 24. januara u selu Lubnice gde su svi stradali.

Nakon jednomesečnih borbi,Đurišić pomognut od Italijana, 2302.1942. godine zauzima Kolašin i aktivira zatvor i preke sudove koji sude u ime zakona o zaštiti države. Svi koji su suđeni, već su bili osuđeni većinom na smrt i odmah su okivani u obe noge, da bi im okove skinuli prilikom vođenja na streljanje na "Brezu" a sa okovimabi darivali sledeće osuđenike na smrt. Nije "Breza" bila jedino mesto za streljanje, osuđenike su vodili u Lučku Goru, Mrčavu, Biografsku Goru i mnoga druga mesta.

Ni vešanja nisu izostala, presudili su i ob esili dr Ružu Rip, samo zato što se našla na suprotnoj strani i bavila se svojim poslom - lečila ranjenike.Nije ni čobanica - seoska devojka Đurđa Vlahović izbegla omču na vrat, obešena je odmah posle Ruže Rip lekarke.

Zbog dogovora i poslovne saradnje, četnici su po odluci Pavla Đurišića, izveli iz zatvora 27. aprila 1943. godine 313 zatvorenika, predali ih Italijanima koje su ih poterali u logor Bar kada je iz tog logora izvedeno 180 zatvorenika koji su streljani u više gradova Crne Gore, kako bi narod zaplašili. Četnici su zatvor ponovo popunili, nastavljena su suđenja i streljanja da bi Nemci 14. maja 1943. godine iz zatvora izveli 84 zatvorenika, njih 6 sa teškim okovima i poveli ih put Mateševa. Tu su Nemci streljali 10 zatvorenika a 18 ih je pobijeno u pokušaju bekstva.Četnici su likovali gledajući ovu pogibiju.

Između Pavla i generala Mentasija, komandanta glavnih trupa Italije, sačinjen je sporazum u 5 tačaka, kako da se zajedničkim snagama bore protiv partizana. List "Lovćen" od 11.10.1944. godine, donosi vest da je Hitler odlikovao Pavla Đurišića gvozdenim krstom za stečene zasluge u borbamaprotivu komunista i da je to jedini stranac sa tim odličjem. Kod Pavla Đurišića za sve vreme bio je delegiran nemački poručnik Hojs radi instrukcija i saradnje.

Pošto je Đurišić navodno bio zarobljen i oteran u logor, nije prošlo mnogo vrmena, Nemci su ga vratili u Srbiju, da bi ga Milan Nedić unapredio u čin potpukovnika i postavio za komandanta dobrovoljačkog korpusa u koji su ušli 6, 7 i 8 puk Crne Gore (CDK) koji je brojao oko 5.000 ljudi. U svemu je ovome učestvovao i dao saglasnost, nemački ministar za jugoistok Nojbauher.

Zajedno s ustašama

Nakon svega što se dešava, Draža Mihailović obaveštava svoje komandante, "da su Pavle Đurišić i njegove trupe, krenule zajednoruku pod ruku sa ustašama. Crnogorci će ući u sastav Pavelićevih snaga pod komandom Sekule Drljevića. Obrazovaću ravnogorski sud na osnovu čega će Đurišića lišiti čina i oglasiti ga za izdajnika" završava Draža Mihailović.

Dalje i da ne nabrajam, sve ostalo ne bi moglo stanuti u jednu knjigu, a kamoli na stranicama "Glasa", pa želim da završim sa sledećim:
Gospodine Antonije, dali ste zaboravili koje smo godine mi zakopali sve rovove, zaboravili na bratoubilaštvo, dali deci da se školuju jer deca nisu bila kriva a Vi sada hoćete i želite da te rovove ponovo otkopate i nove iskopate i da ih date u amanet praunucima bivših četnika da oni nastave!

Zar Đurišiću treba posle svega ovoga - spomenik?
Vaše pozivanje na Marka Miljanova, na Njegoša i ostale, vređate Vašim htenjem i novim rovovima, pa bi dobro bilo da ovakve stvari ostavite Vladi i onima koji su za to nadležni i da im se ne mešate ali i ne podgrejavate.

MILIVOJE M. GRANDIĆ,
BEOGRAD


OBJAŠNJENJE

Ko je predsednik Penzionerske stranke

Ko nameće Đura Popovića, koji nije penzioner, niti član ove stanke

Ujedinjenoj penzionerskoj stranci Ministarstvo pravde lokalne samouprave je u registru političkih organizacija promenilo ovlašćeno lice, tako da je umesto Vojislava Obradovića, tadašnjeg predsednika, upisan Đura Popović, koji nije penzioner, niti član ove stanke.

- Kada smo saznali za ovu promenu, stranka je uložila tužbu Vrhovnom sudu Srbije i doneta je presuda da se vršenje dužnosti Đure Popovića stavi van snage. Međutim, o odluci smo odmah obavestili Ministarstvo pravde lokalne samouprave, ali oni nisu hteli da izvrše promenu u registru, odnosno da ispoštuju presudu Vrhovnog suda. Tada smo bili prinuđeni da se ponovo obratimo Vrhovnom sudu, da naloži da se ispoštuje presuda. Već šest meseci sud po našem zahtevu nije ništa uradio - kaže za "Glas" Vojislav Obradović, predsednik Ujedinjene penzionerske stranke.

On daje rok mesec dana da sud donese nalog o izvršenju presude. On je optužio ministra Rodoljuba Šabića i njegovog pomoćnika Ivicu Ežgencija da ne poštuju institucije, odnosno da ne žele da izvrše presudu VSS. Obradović naglašava da Šabić dva meseca nije želeo da ga primi povodom odluke suda.

VOJISLAV OBRADOVIĆ, PREDSEDNIK PENZIONERSKE STRANKE,
BEOGRAD


DOKOLICA

Ćaskanje u Čačku

Pre neki dan posetim prijatelja Blažu u Čačku, profesora književnosti u penziji. Po običaju proćaskamo malo o raznim aktuelnim pitanjima kao što su: Kosovo i Metohija, državna zajednica SCH, Haški tribunal, pa onaj drugi, Krivični sud u Hagu, koji SAD ne priznaje.

Dok razgovaramo, vidim u dvorištu jednu malu plastičnu cisternu, jedan kubni metar. Pitam Blažu, šta će sa ovom cisternom? To sam nabavio da prebacim na more, u jedno selo kod Sutomora, da hvatam vodu sa krova vikendice, pošto tamo nemam vode. Ta bi mi voda služila samo za tehničke potrebe.

Kada sam pre neki dan obezbedio prevoz, nastadoše problemi, treba imati račun, platiti nekakvu taksu, pa dve carine u Brodarevu. To me iznervira i odustanem od prevoza cisterne na more. Dakle, "neće bure na more". Pravo da vam kažem, i meni se smuči kada vidim one kolone vozila u Brodarevu (na televiziji). Pitam se - kakva smo mi zajednička država?

Tako ti mi ćaskamo o aktuelnim pitanjima države, ćaskaju tako građani Srbije, po kućama, restoranima, na radnim mestima, ali ih niko ne čuje. Naše je samo da glasamo kada dođu izbori, a između izbora izabrani da rade šta hoće, zato na izbore ne izlazi gotovo polovina birača, pa treba o svemu više razmišljati.

DRAGAN UGARČINA,
ČAČAK