[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 14. 7. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Ne može nam niko ništa: Buš po povratku sa Afričke turneje

Belgija ukinula kontroverzni zakon o ratnim zločinima

Da ih glava više ne boli

Odmah po polaganju zakletve novi Ferhofštatov kabinet se rešio problema zbog koga su narušeni odnosi sa SAD i Izraelom

BRISEL (Beta-Rojters/AP, Tanjug) - Belgijski premijer Gi Ferhofštat saopštio je da je nova vlada, inaugurisana u subotu, odlučila da ukine kontroverzni zakon o ratnim zločinima koji je narušio odnose između Brisela i Vašingtona.

Ferhofštat je u subotu konačno stupio na dužnost, skoro dva meseca nakon što je koalicija liberala i socijalista ponovo pobedila na majskim izborima u Belgiji. Koalicija raspolaže sa 97 od 150 mesta u Predstavničkom domu.

Jedna od prvih odluka nove vlade posle polaganja zakletve bilo je ukidanje kontroverznog zakona o ratnim zločinima, po kome je moglo da se sudi stranim državljanima osumnjičenim za takva dela. Belgijski sud je prema tom zakonu imao pravo da sudi za ratne zločine bez obzira gde su zločini počinjeni i čiji su državljani lica kojima se zločini stavljaju na teret.

Promešane karte

Glavna razlika u odnosu na prethodnu Ferhofštatovu vladu jeste odsustvo ministara iz redova "zelenih", koji su loše prošle na majskim izborima. Novu petočlanu koaliciju formirali su liberali i socijalisti iz regiona flamanskog i valonskog govornog područja, kao i jedna flamanska regionalna partija koja je dobila jednog ministra. Ferhofštat (50) potiče iz flamanskog govornog područja sa severa Belgije i prvi put je za premijera izabran 1999. godine.

Ferhofštat je na preksinoćoj konferenciji za novinare izjavio da je cilj ukidanja zakona da se onemogući njegova zloupotreba, kao kada je primenjen u slučaju američkog predsednika Džordža Buša, izraelskog premijera Arijela Šarona i britanskog premijera Tonija Blera. "Mislim da smo definitivno rešili to pitanje", kazao je Ferhofštat, nekoliko sati nakon što je novu vladu inaugurisao kralj Albert Drugi.

Pravo da se pokrene proces ubuduće će biti ograničeno na Belgijance ili stanovnike te zemlje. Svi slučajevi koji ne uključuju belgijske državljane biće odbačeni. Biće, takođe, poštovana i međunarodna pravila o diplomatskom imunitetu. Za sve pokrenute slučajeve ubuduće će se uzimati u obzir belgijski sporazum sa saveznicima iz NATO i članicama Evropske unije.

Ministar odbrane SAD Donald Ramsfeld izjavio je, u vreme važenja spornog zakona, da će Vašington zbog tih odredbi razmotriti učešće američkih zvaničnika na sastancima u sedištu NATO u Briselu.


vesti po rubrikama

^svet

16:20h

Belgija ukinula kontroverzni zakon o ratnim zločinima

16:29h

Na sastanku Saveta privremene vlade Iraka određeni prioriteti

16:37h

Tel Aviv traži od Arafata da ne smeta Abasu

16:44h

Potraga za nestalim izraelskim taksistom

16:53h

Novi američki brod prvi put nazvan po još živom bivšem predsedniku

17:01h

Nastavak nevolja sa izdavanjem studentskih viza za SAD

 
     


FastCounter by LinkExchange