[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 14. 7. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Član gradske vlade Nikola Spasić o ostavkama rukovodstva "Namenske"

Nema poslova za vojsku i MUP

Prošla su vremena kada je bilo lepo biti direktor bez odgovornosti

U subotu je u "Namenskim proizvodima" održan zajednički sastanak predstavnika Sindikata, Skupštine grada i narodnih poslanika iz Kragujevca, na kojem je bilo reči o problemima sa kojima se suočava ova fabrika. Protekle nedelje, devetoro direktora "Namenske" podnelo je ostavke zbog toga što odbor Sindikata nije prihvatio mere racionalizacije svih troškova, uključujući i plate zaposlenih.

Odluku da ne prihvati ponuđeni program mera Sindikat je obrazložio ocenom da prosek plata od 10.000 dinara predstavlja donju granicu ispod koje se ne može ići, a najava neradnih dana samo je predznak za nova otpuštanja.

- Činjenica je da nije samo država kriva za situaciju u kojoj se nalazi "Namenska", prokomentarisao je za "Glas", ostavke "prve postave" direktora ove fabrike Nikola Spasić, član gradske vlade za privredu, i dodaje da su prošla vremena kada je bilo lepo imati direktorsku fotelju u društvenom preduzeću, a nemati odgovornosti. Činjenica je, kaže Spasić, da se direktori u društvenim preduzećima ponašaju ponekad i kao vlasnici tih fabrika, a kada je teško nije problem ni dati ostavke.

- Ono što se ne može poreći, smatra Spasić, jeste podatak da je još u fazi restruktuiranja "Zastave" ocenjeno da u "Namenskoj" treba da ostane oko 2.500 radnika. Poslovodstvo i Sindikat tada su se složili i došlo se do broja od 3.600 zaposlenih. Zaštitne radionice za invalide još uvek nisu stavljene u funkciju, a posla, u obimu koji se očekuje za državu, nema. Ne može se živeti po sistemu da će država za Vojsku i MUP naručiti velike poslove i dati novac, kaže naš sagovornik.

- Dug države prema "Namenskoj" od oko 60 miliona dolara, koji se postavlja kao zahtev za vraćanje, nastao je još u vreme "stare" Jugoslavije, odnosno SFRJ, ali se ne može osporiti i da se razvojni programi, od kojih poneki traju i dosta dugo, finansiraju iz tekuće proizvodnje. Dosta dobrih radnika napustilo je fabriku u vreme donošenja socijalnog programa za "Zastavu" i objektivno sad postaje problem između kvantiteta i kvaliteta postojećeg kadra u fabrici, ocenio je Spasić.

On je za "Glas" demantovao spekulacije o tome da će fabrika biti zatvorena. To ne dolazi u obzir, ali jeste izvesno da politička orijentacija da naša zemlja pristupi Partnerstvu za mir što podrazumeva i preorijentaciju na standarde NATO-a. U tom kontekstu, Spasić tvrdi da su i Amerikanci zainteresovani za određenu proizvodnju za koju postoje objektivni uslovi u kragujevačkoj fabrici.

B. Kuljanin


vesti po rubrikama

^Kragujevac

15:20h

Član gradske vlade Nikola Spasić o ostavkama rukovodstva "Namenske"

15:27h

"Zastava kamioni" predstavili novo vozilo

15:33h

Smanjena neispravnost rasvete

15:41h

U "Šumadija DES-u" u toku štrajk glađu

15:49h

Programa za reformu samouprave

15:56h

Pomoć nevladine organizacije SAD

      


FastCounter by LinkExchange