[an error occurred while processing this directive] 

 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 14. 7. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Program Ministarstva i EPS-a za smanjenje krađe električne energije

Lovci na kradljivce struje

BEOGRAD - Formirane su monterske ekipe od provereno poštenih radnika, kojima će kontrolisanje potrošača biti jedini posao sve dok se problem ne reši. Povremeno monterske ekipe će se upućivati na teren drugih distribucija. Izveštaji sa terena biće dostavljani svake nedelje - kaže Ljiljana Hadžibabić, pomoćnik ministra rudarstva i energetike povodom akcije sprečavanja i smanjivanja krađe struje.

Gubici koji nastaju u distribuciji struje u Elektroprivredi Srbije prošle godine su iznosili oko 15 odsto. Prema rečima Hadžibabić, u Srbiji se od ovog procenta neovlašćeno koristi, odnosno ukrade pet odsto struje.
- Gubici struje u distributivnoj mreži EPS-a su neopravdano visoki, delom zbog zastoja u razvoju mreže i obnavljanju merne opreme, a delom zbog neovlašćenog korišćenja - nelegalnih priključenja i krađe struje. Godišnje se ukrade oko 1,4 milijarde kilolovat/sati ili cela godišnja proizvodnja hidroelektrane Bajina Bašta. Vrednost ukradene struje je 50 miliona evra. Zbog toga su Ministarstvo rudarstva i energetike i EPS odlučno krenuli u suzbijanje krađe- objašnjava Hadžibabić.

Nedavo su imenovani Koordinacioni tim i Stručni tim za rukovođenje akcijom, na čelu sa najodgovornijim ljudima iz Ministarstva i EPS-a. Uloga Koordinacionog tima biće da kontroliše i kordinira ostvarenje projekta.
- Za svaku otkrivenu krađu, bez izuzetaka, biće podneta krivična prijava nadležnim organima. Neophodno je i da sudski organi sprovode adekvatnu kaznenu politku. Svi radnici EPS-a za koje se dokaže da učestvuju u nezakonitim radnjama, dobiće otkaz - naglašava Ljiljana Hadžibabić, koja se nalazi na čelu Koordinacionog tima Ministarstva rudarstva i energetike.

Prvi rezultati

- Vesti sa terena već stižu. Pregledaju se instalacije i otkriven je veliki broj nekorektnih potrošača. U toku iduće nedelje biće podnet detaljan izveštaj Koordinacionom timu, pa će o prvim rezultatima javnost biti podrobno obaveštena - ističe Hadžibabić.

Ministarstvo i EPS napravili su "Jedinstven operativni program smanjenja netehničkih gubitaka električne energije". Program obuhvata kratkoročne i dugoročne mere, brzu akciju u otkrivanju nesavesnih potrošača i njihovih pomagača - montera iz distribucija, kao i temeljno otklanjanje tehničkih nedostataka koji utiču na povećanje gubitaka.

Među kratkoročnim merama su kontrola mernih mesta i potrošača, kako bi se otrila krađa. Na duži period planira se uređenje baze podataka o svim potrošačima, kontrola postojećih i postavljanje novih mernih uređaja i stvaranje uslova za stalnu kontrolu potrošnje. Ovaj Program se razlikuje od drugih zbog toga što će mere biti primenjivane na jedinstven način u svim distribucijama, tako da će rezulatati biti merljivi i moći će da se upoređuju.

V. Spasić


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:23h

Program Ministarstva i EPS-a za smanjenje krađe električne energije

16:32h

Direktor EPS-a predsednik SUDEL-a

16:40h

Savetnik za ekonomsku politiku u SCEEP-u: U rukama građana 4 milijarde evra

16:49h

Ove godine bolja posećenost na Budvanskoj rivijeri

16:55h

Veće interesovanje Slovenaca za tržište SCG uprkos riziku

      


FastCounter by LinkExchange