[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 14. 7. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Jutarnji list" o mirovnjačkim ambicijama Zagreba

Hrvatski vojnici do
kraja godine u Iraku?

ZAGREB (Tanjug) - Hrvatska će do kraja godine poslati jedinicu između 40 i 60 specijalaca u vojnu misiju u Irak, koja će biti zadužena za čuvanje važnih državnih objekata i biće u sastavu američkog kontigenta i pod američkom komandom, piše zagrebački "Jutarnji list".

List navodi da je, prema odluci hrvatske vlade, ministarstvo odbrane sprovelo anketu među pripadnicima bataljona za specijalne namene i vodova specijalne namene po brigadama hrvatske vojske, ko se od njih dobrovoljno javlja za misiju u Irak. Dok bude trajala trijaža i proces biranja najužeg tima - pri čemu će prednost imati vojnici s najboljim psihofizičkim karakteristikama, ali i uvežbanošću za rad u timu - dotle će se u pregovoru sa SAD pokušati isposlovati "makedonski model", po kome bi SAD plaćao troškove opreme, dok bi Hrvatska svojim vojnicima plaćala plate i dnevnice.

Za slanje vojnika u Irak biće potrebna i odluka Hrvatskog sabora koja bi mogla da usledi u naredna tri meseca, ali će se nastojati da do te odluke "specijalci" budu spremni, navodi "Jutarnji list".

Hrvatska je u Avganistan poslala vod vojne policije sa 44 vojna lica i dva službena psa. Jedinica je stacionirana u Kabulu i nalazi se pod nemačkom komandom. SAD su više puta kritikovale Hrvatsku jer je bila protiv intervencije SAD i saveznika u Iraku i tu intervenciju nije pomogla ni na koji način, a zainteresovana je da dobije neki od poslova obnove u toj zemlji.


vesti po rubrikama

^balkan

16:48h

"Jutarnji list" o mirovnjačkim ambicijama Zagreba

16:56h

Izraelski predsednik na stratištu u Hrvatskoj

   


     


FastCounter by LinkExchange