[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 13. 7. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tenet preuzeo odgovornost za netačne podatke iz Bušovog govora o Iraku

Šef CIA dao "zeleno" za laži

VAŠINGTON (Tanjug, Fonet) - Direktor CIA Džordž Tenet preuzeo je juče odgovornost za netačne podatke da je Irak pokušao da nabavi uranijum iz Afrike. Te podatke je krajem januara izneo predsednik SAD Džordž Buš u govoru naciji tražeći podršku za vojnu akciju protiv Bagdada.

"Ja sam odgovoran za proces odobravanja (informacija) u Agenciji", navodi se u Tenetovom priznanju, koje slovi za najnoviji preokret u kontroverzama koje prate američku i britansku vladu za koje se inače tvrdi da su preuvličavale opasnost od iračkog režima. Saopštenje šefa CIA usledilo je samo nekoliko časova pošto je Buš izjavio da je CIA odobrila njegov govor u kojoj sporna rečenica glasi da je "britanska vlada saznala da je Sadam Husein nedavno zatražio znatne količine uranijuma iz Afrike".

"Predsednik je imao razlog da veruje da je tekst koji mu je dat tačan. Tih 16 reči nikada nije ni trebalo da budu uključene u tekst napisan za predsednika", navodi se u Tenetovom saopštenju na tri strane. TV Si-Bi-Es je prekjuče prenela da je Buš znao, zahvaljujući upozorenju CIA, da su informacije o tobožnjoj nameri Iraka da kupi uranijum od Nigera netačne, ali ih je ipak izneo u svom govoru.

Bler "skidao" sa Interneta

U izradi prvog dosijea Blerove vlade o iračkom oružju, objavljenog septembra prošle godine, korišćen je materijal skinut sa Interneta, star u nekim slučajevima i pune dve godine, piše "Indipendent". Drugi, februarski dosije, oslanjao se na doktorsku tezu jednog postdiplomca. Otkriće da je na sličan način sastavljen i prvi dosije, koji je Bler prošle sedmice u parlamentu odlučno branio, doneće, smatra "Indipendent", a prenosi Bi-Bi-Si, nove neprijatnosti vladi. Izveštaj se oslanja na brifing bivšeg američkog ministra odbrane Vilijema Koena, svedočenje direktora CIA i izveštaj Međunarodnog instituta za strateške studije o Iraku.


vesti po rubrikama

^svet

16:09h

Šreder letuje kod kuće u Hanoveru

16:17h

Buš u Nigeriji

16:25h

Karači: Eksplozija u poslovnoj zgradi od 11 spratova

16:33h

Iranski predsednik ponudio ostavku

16:41h

Tenet preuzeo odgovornost za netačne podatke iz Bušovog govora o Iraku

16:50h

Ruski milijarderi u panici

16:58h

SAD ne garantuju Rusima bezbednost

17:07h

Pentagon ponudio novu verziju događaja u Iraku

17:14h

Napravljen "rover" broj 5.000.000

        


FastCounter by LinkExchange