[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 13. 7. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zašto je crnogorskoj vlasti smetalo najavljeno otkrivanje spomenika u Gornjem Zaostru kod Berana?

Neće biti obeležja Pavlu Đurišiću

Komunisti su podigli na hiljade spomenika onima koji su pobili svoju braću, očeve, rođake, kumove... upozorava Dragoljub Šćekić, predsednik Odbora za gradnju

Dan ustanka naroda u Crnoj Gori, 13. jul, u Vasojevićima je ponovo otvorio stare podele i razmirice. Toga dana je u Gornjem Zaostru, kod Berana, Crnogorskoj "Ravnoj Gori", trebalo da bude otkriven spomenik vojvodi Pavlu Đurišiću. Kažemo trebalo, jer je crnogorska Vlada zabranila postavljanje spomen-obeležja. Tako je završen rovovski rat u koji su pre godinu dana uskočili partizani i četnici iz Vasojevića, nakon najave podizanja spomenika, odnosno izgradnje kompleksa koji bi obuhvatio još crkvu i Ravnogorski dom.

- Otkrivanje spomenika vojvodi Pavlu Đurišiću, koje je bilo najavljeno za 13. jul, neće se održati, jer je Odbor za gradnju odustao od podnošenja prijave za otkrivanje spomenika i otkazao najavljenu svečanost u Gornjem Zaostru, saopšteno je prekjuče na zajedničkoj konferenciji za novinare, na kojoj su učestvovali predstavnici Odbora za gradnju spomenika, eparhije budimljansko-nikšićke i potpredsednici SO Berane. Umesto najavljene svečanosti u manastiru Đurđevi stupovi, održaće se parastos postradalim četnicima.

U saopštenju za javnost Odbora za gradnju spomenika, koje su potpisali predsednik Dragoljub Šćekić, Milan Dobrašinović i Mirčeta Ivanović, stoji da ih akcija vlasti, koju smatraju apsolutno nezakonitom i neprimerenom, primorava da obaveste javnost da je onemogućeno dopremanje, postavljanje i otkrivanje spomenika i da je Odbor odustao, mimo svoje volje i želje, od najavljene svečanosti i otkazao okupljanje 13. jula u Gornjem Zaostru.

Za jedne: Antifašista

Spomenik Pavlu Đurišiću trebalo je podići kada su podizani drugi spomenici iz Drugog svetskog rata na ovim prostorima, jer je i Pavle Đurišić bio oslobodilac Berana. Posle sloma ustanka razišao se sa komunistima i januara 1942. formirao svoj štab. Treba istaći da je četnička pobuna protiv partizana počela nakon terora komunista. Samo u Kolašinu, tih dana su komunisti ubili 373 osobe, Đurišić je bio antikomunista i antifašista. Njega su 14. maja 1943. u operaciji "Švarc" uhapsili Nemci i sproveli u poljski logor "Strij". Ali, glavni cilj nemačke operacije - hvatanje Draže Mihailovića, koji je tada bio u Crnoj Gori - nije postignut. To su komunistički istoričari krili, kao što su krili i hapšenje Pavla Đurišića od strane Nemaca, kaže istoričar Goran Kiković.

Zbog toga će episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sa sveštenstvom 13. jula, na Pavlovdan, u 9 časova, u manastiru Đurđevi stupovi u Beranama služiti svetu arhijerejsku liturgiju i održati parastos vojvodi Đurišiću i "svim našim precima stradalim za veru pravoslavnu, kralja i otadžbinu", kome će prisustvovati sin i unuci Pavla Đurišića, brojni gosti iz zemlje i dijaspore.

Odbor je pozvao sve građane, a "naročito one koji su pod šokom od eksplozije koja je, i fizički i duhovno, potresla sever Crne Gore", da u ovim teškim danima, i na toj svečanosti, sačuvaju mir i ne nasednu na incidente i provokacije, koje jedino mogu doći od vlasti koja je onemogućila se ode u Gornje Zaostro.

Po nalogu Ministarstva kulture, zaštite živote sredine i uređenja prostora, na Ivanjdan je uklonjeno postolje za spomenik Pavlu Đurišiću. Taj čin je sa odobravanjem prihvaćen jedino u beranskom SUBNOR-u i među tamošnjim muslimanskim življem. Član SUBNOR-a Dušan Ašanin kaže da su najodgovorniji državni organi pravilno i na vreme reagovali, čime je sprečena najezda fašizma u Crnoj Gori.

Gornje Zaostro je selo desetak kilometara udaljeno od Berana. U ovom selu, u kome se za vreme Drugog svetskog rata nalazio štab četničkog vojvode Pavla Đurišića, ljudi su danas slobodni da kažu svima ono što su donedavno samo u svojim kućama smeli govoriti - da su njihovi očevi, đedovi i prađedovi bili kraljeva vojska. To je i razlog što su se odlučili da u svom selu naprave konak, crkvu i spomenik Pavlu Đurišiću. Zemljište za taj spomen-kompleks "Crnogorske Ravne gore" poklonio je Vujadin Dobrašinović, unuk Đurišićevog ratnog zamenika Svetozara Dobrašinovića.

- Ima šezdeset godina kako mi ovde trpimo sankcije. Sedamdeset pet stanovnika Zaostra je otišlo sa Pavlom Đurišićem na Zidani most i nikada se nisu vratili. Od tog momenta Gornje Zaostro biva odsečeno od sveta. Preko sedamdeset studenata, koji su završili školu, nije se moglo zaposliti u Beranama upravo zbog toga. Meni su stalno govorili: "Ti si Svetozarev, ti si iz četničkog mesta..." Kad sam 1983. godine, kao momak od 16 godina, u kafani zapevao "Po Berana pala tama, Svetozare kad ćeš k nama" tri dana su me u policiji saslušavali. Živeo sam 15 godina sa đedom koji je bio četnik i on mi je sve ispričao o tome, a ja sam to upijao, kaže Vujadin Dobrašinović.

Predsednik Odbora za izgradnju spomen-kompleksa Dragoljub Šćekić kaže kako je inicijativa da se podigne spomen-kompleks "crnogorska Ravna Gora" potekla od onog dela srpskog naroda koji je pretekao nakon komunističkih zločina koji traju od 1941. godine, pa sve do danas.

Za druge: Zločinac

- Đurišić je ratni zločinac i njegovi su četnici samo iz ovog kraja u logore internirali 1.000 ljudi. U Lubnicama su ubili 42 partizana, a od Korita do Pešteri oko 1.000 muslimana. U okolini Pljevalja, Goražda i Foče ubili su još 6.000 muslimana. Pavle jeste imao uspeha u borbi, ali protiv partizana, jer ovde ni jedan četnik nije okrenuo cev protiv okupatora, tvrde u SUBNOR-u Berana, uz ogradu da je Pavle Đurišić učestvovao u Trinaestojulskom ustanku protiv okupatora, ali da je ubrzo pokazao samovolju, razišao se sa ustanicima, okrenuo se četnicima i počeo sa zlodelima.

- Zašto u Gornjem Zaostru? Zato što je tu bila komanda i štab vojvode Pavla Đurišića i što je upravo tu zapaljena vatra slobode i odbrane otadžbine. Ta vojska je oslobodila Andrijevicu, zatim Berane i tako sve redom po Crnoj Gori. Nakon toga, komunisti su započeli krvavi pir protiv srpskog naroda i svih onih koji nisu za njihovu pogubnu ideologiju. Ubili su sa prostora Crne Gore oko 40.000 ljudi, intelektualaca, učitelja, sudija, doktora, domaćina i preko 130 sveštenika. Žrtvama su rušili spomenike, iskopavali grobove, zabranjivali parastose, a potomke nazivali decom izdajnika i kolaboranata, kaže Šćekić.

Po rečima Vukomana Femića, iz beranskog SNS-a, ništa se drugo od crnogorskog režima nije ni moglo očekivati, kada vlast u Crnoj Gori počiva na zakonima koji još baštine tekovine Komunističke partije Jugoslavije.

- Takav je i Zakon o spomenicima u kome decidno stoji: "Značajnim događajima u smislu ovog Zakona smatraju se naročito događaji koji su od posebnog značaja za nastanak i razvitak KPJ i za uspostavljenje novih društveno-ekonomskih odnosa." Neka svet vidi i po ovome da u Crnoj Gori još vladaju predstavnici KPJ koji su pokriveni imenom koalicije DPS-SDP. Jer vojvodi Pavlu Đurišiću i đeneralu Draži Mihajloviću mogu biti izgrađeni spomenici u Americi, Australiji, Republici Srpskoj i Srbiji, čak za vreme režima Slobodana Miloševića, ali ne može u "demokratskoj i slobodnoj, višestranačkoj Crnoj Gori", naglašava Femić.

A Goran Kiković, profesor istorije iz Berana, autor knjige "Vojvoda Pavle Đurišić", postavlja nekoliko pitanja:
- Neka oni koji blate mrtvog vojvodu objasne kako je kao "saradnik okupatora" mogao biti interniran u logor u Poljskoj, odakle je pobegao? Kako je posle završenog rata uhvaćen od ustaša i zaklan u Jasenovcu? Neka odgovore na ta pitanja, a mi ćemo na njih odgovoriti vrlo brzo na naučnom skupu koji ćemo organizovati i gde ćemo dokumentacijom i naučnom istinom odgovoriti na sve komunističke podvale!

Zvonko Prijović


vesti po rubrikama

^dosije

15:40h

Zašto je crnogorskoj vlasti smetalo najavljeno otkrivanje spomenika u Gornjem Zaostru kod Berana?

      


FastCounter by LinkExchange