GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


PODSEĆANJE

Od malo morgen do malo sutra

Hronologija zavrzlame srpske ustavne i državne drame

Vako je to bilo: - 6.februar 2003. Posle dva meseca od neuspelih predsedničkih izbora, i posle dugog natezanja hoće li nam reći ili neće, Nataša Mićić, tada još samo u svojstvu predsednika Skupštine Srbije, saopštila je razdraganoj javnosti da će datum predsedničkih izbora odrediti "odmah posle usvajanja novog Ustava Srbije".

U izjavi za Radio B92, Fonet i RTS, Nataša Mićić je rekla da će datum održavanja izbora biti poznat "najkasnije do početka redovnog jesenjeg zasedanja Narodne skupštine", prvog radnog dana u oktobru. "Ako se do tada ne usvoji novi ustav Srbije ili ne izvrše izmene postojećeg, smatram da će biti neophodno proveriti narodnu volju na predsedničkim izborima.

Što se tiče osporavanja člana 5 i Zakona o izboru predsednika republike Srbije, smatram da je dužnost predsednika skupštine da primenjuje Zakon, a ne da ocenjuje njegovu ustavnost. Zato ću, ukoliko Ustavni sud odluči da pomenute odredbe nisu u skladu sa Ustavom, bez oklevanja poštovati takvu odluku. Spremna sam da preuzmem odgovornost za ovu odluku, donela sam je uvažavajući političku realnost i vodeći računa o interesima građana i stabilnosti države.

Sve pamtimo

Ova odluka je, pre svega, u saglasnosti sa mojom savešću", rekla je Nataša Micić. Ona je naglasila da je takvu odluku donela "uvažavajući mišljenje koje je preovladavalo tokom konsultacija sa šefovima poslaničkih grupa, predsednicima skupštinskih odbora, predsednicima Skupštine Vojvodine, Vlade Srbije, Ustavnog i Vrhovnog suda Srbije i stručnjacima za ustavno pravo". Pošto je Nataša Mićić izjavila da je spremna da preuzme i odgovornost za ovu svoju odluku, nama građanima ostaje samo da joj čvrsto obećamo da ćemo je držati za reč i da ćemo, kad za to dođe vreme, i tražiti njenu odgovornost.

- 13. februar 2003.
Ustavni sud Srbije je Skupštini Srbije dao rok od mesec dana da se izjasni o predlogu Demokratske stranke Srbije za ocenu ustavnosti Zakona o izboru predsednika Republike. DSS, između ostalog, osporava i ustavnost odredbe zakona u delu u kom se propisuje da predsednik Skupštine u roku od 60 dana od dana kada su održani neuspeli izboru odlučuje o raspisivanju novih izbora za predsednika. I Skupština Srbije i njen predsednik Nataša Mićić, tada već ustoličena za VD predsednika Republike Srbije, uopšte ne haju za rok koji im je dao Ustavni sud.

- 12. mart 2003.
Pošto nesreća nikad ne dolazi sama, pa čak ni u tako "stabilnu državu" kao što je Srbija, dogodio se i atentat na predsednika Vlade Srbije. U tom trenutku država Srbija ostala je i bez legalno izabranog predsednika i bez predsednika Vlade.

Na predlog Nataše Micić, kao VD predsednika Republike Srbije, Vlada Srbije i njen VD predsednik i Skupština Srbije čiji je predsednik takođe Nataša Mićić, ponovo kršeći Ustav, zavode vanredno stanje na celoj teritoriji Republike Srbije, naravno bez Kosova i Metohije, i po hitnom postupku usvajaju zakonska akta kojima se na najgrublji način remeti ustavnopravni poredak i krše osnovna ljudska prava građana Srbije (policijski pritvor do 90 dana bez sudskog rešenja uz uskraćivanje prava na advokata, hapšenje novinara, uvođenje cenzure, zabrane i gašenje pojedinih medija itd.).

Rad Ustavnog suda za vreme vanrednog stanja nije zabrnjen ali se on ne oglašava niti pita Skupštinu Srbije zašto se nije u datom roku izjasnila u vezi predloga Demokratske stranke Srbije za ocenu ustavnosti odluke predsednika Skupštine Srbije, Nataše Mićić, i VD predsednika Republike Srbije, takođe Nataše Mićić, da ne raspiše predsedničke izbore u Ustavom predviđenom roku ili da može da ih raspiše ako hoće i kadgod hoće.

- 15. maj 2003.
Ustavni sud Srbije, na inicijativu Fonda za razvoj demokratije i tri inicijative građana, zatražio je od Skupštine Srbije da se u roku od 30 dana izjasni o ocenama da je parlamentarni Odbor za ustavna pitanja prekršio Ustav odlukom o imenovanju Nataše Mićić za vršioca dužnosti predsednika Srbije.

Lepe želje

I ovaj rok za izjašnjenje je na izmaku a već smo se uverili da ni Skupština Srbije, ni njen Odbor za Ustavna pitanja, niti njen predsednik , odnosno VD predsednika Republike Srbije nemaju običaj da bilo kome, osim isključivo na nivou DOS-a, polažu račune za svoj rad.

- 9. jun 2003.
Predsednik Skupštine Srbije i vršilac dužnosti predsednika Srbije Nataša Mićić izjavila je za "Danas" da će predsednički izbori u Srbiji biti raspisani malo sutra (Sloba je govorio "malo morgen" što u prevodu znači isto to), odnosno tek po donošenju novog Ustava Srbije a da se nada da će do jeseni biti gotov tekst. Novi Ustav odrediće i način izbora predsednika Republike, na izborima ili u Parlamentu. Doduše nije rekla ali se podrazumeva da bi ona volela da se ubuduće predsednik Republike Srbije bira na nivou DOS-a, na zatvorenoj sednici u Karađorđevu.

Više ni ne pominje da će, ukoliko Ustavni sud odluči da pomenute odredbe nisu u skladu sa Ustavom, bez oklevanja poštovati takvu odluku. Pošto ni Ustavni sud, kako izgled, nema nameru da uskoro ometa Natašu Mićić u "njenom radu" i prekrati ovu srpsku ustavnu dramu, za očekivati je da ovih dana ponovo zatraži od Nataše Mićić da se u roku od mesec dana izjasni šta je to htela da nam kaže. U međuvremenu Nataša Mićić, verovatno ne samo zbog nostalgije za rodnim Titovim Užicama, uselila se na brzaka u vilu u Užičkoj 23 na Dedinju. Možda joj je na nivou DOS-a obećano da će u Karađorđevu biti proglašena za doživotnog predsednika Srbije, pa da ne dangubi džabe!

"Drže Tito bela lica, kad ćeš opet do Užica?"...

BRANISLAV ZEKIĆ ZEKA,
NJUJORK,SAD


MOLBA

Prilog za narodne kuhinje

G. Dragoljubu Mićunoviću, političaru

U poslednje vreme smo svedoci verbalnog duela između uvažene gospode političara Mićunovića i Dinkića oko utroška deviznih rezervi i rada Narodne banke Srbije i Crne Gore.

Nisam ekonomista ali sam duboko ushićen oštroumnim i humanim stavovima Gospodina Mićunovića da se devizne rezerve troše za rad Narodne kuhinje, na čemu bi mu pozavideli mnogi socijalisti i komunisti iz Titovog vremena. Međutim dok se Dinkić ne smeni i dok se devizne rezerve ne stave pod kontrolu sadašnje efikasne Vlade predložio bih Gospodinu Mićunoviću da novac za Narodne kuhinje namiri iz sledećih rezervi.
- Da smanji plate sebi i poslanicima iz obe Skupštine, jer za nerad i huliganstvo (koje kamera jako dobro registruje) to zaslužuju.

Da poslanici plaćaju punu cenu pojedene hrane, onoliko koliko plaćaju ostali građani. Bar G-din Mićunović zna da smo pred Zakonom svi jednaki a i da su nam stomaci manje više isti.

Švrćkanja razna

- Da se službeno putovanja po zemlji a naročito inostranstvu svedu isključivo na ona koja donose neki materijalni rezultat, a ne Bidže Bazadžije koji se tamo besplatno gostiraju, devize stavljaju u džep a ne donose nikakvu korist. Upravo smo svedoci da se u beli svet ponovo zaputila G-đa Gordana Čomić koja je uzgred rečeno prošle godine vraćajući se sa godišnjeg odmora slupala službeni auto. Možda bi trebalo da se proveri da li je opravku platila Država (tj. poreski obveznici), za benzin i smeštaj ne pitam jer pretpostavljam da je od kuće ponela paprike i paradajz.

- Da se reducira radna snaga u ministarstvima i skupštinama onako kako se reducira u drugim oblastima (prosveta, privreda, kultura).

Pravo u penziju

Da se penzionišu svi koji ispunjavaju zakonske propise, što bi važilo i za G-dina Mićunovića uz svo poštovanje za njegov minuli rad i doprinos filozofskoj misli, humanizmu - a naročito za Narodne kuhinje.

- Da se prodaju dva najnovija "Pasata" ili isto toliko džipova . Samo na osnovu ove prodaje Narodne kuhinje mogle bi da rade godinu dana.

Eto, G-dine Mićunoviću siguran sam da kada biste uspeli da realizujete nekoliko predloga gore navedenih mogli biste da produžite vek Narodne kuhinje - makar dok se ne smeni mrski nam Dinkić narodni neprijatelj, izdajnik i neznalica.
U nadi da ćete ozbiljno razmotriti moj predlog pozdravljam Vas.

GEORGIJ KOVALJOV, ARHEOLOG ,
(KONZERVATOR U PENZIJI)
POTENCIJALNI KORISNIK NARODNE KUHINJE,
BEOGRAD


PREDLOG

Da cenimo kvalitet i u muzici

Slovenska plaža", grad-hotel, oaza ukusa u inače prebučnoj i prepunoj kiča Budvi. Trg, restoran "Pjaca", najposećenija terasa u Budvi. LJubazno osoblje, prijatna atmosfera i Nebojša Zloporubović - Zlopi, čovek koji samo uz gitaru peva sve sa celokupne EH-JU scene od šezdesetih do danas! Izuzetne interpretacije Balašvića, Indeksa, Kemala Montena, Zdravka Čolića, Olivera Dragojevića, Azre, Riblje čorbe, Vlatka Stefanovskog...

Interpretacije toliko verodostojne da vam se učini da ih zaista pevaju navedeni pevači i grupe. Od 21 do 01 čas (uz petnaestominutnu pauzu) uz šale i kontakt sa gostima kod Zlopija vlada pravilo "besplatnog JUKE-BOH-a" - svaki gost može da naručuje pesme koje voli ili da ih sam otpeva. I ne samo to, već sutradan ili za 2-3 dana kada ponovo dođete, a ne možete da odolite da ne dođete ponovo, Zlopi će vas dočekati sa nekom od vaših omiljenih pesama!

Već posle prve večeri na "Pjaci" nismo mogli da se odupremo utisku da je prava šteta što tokom cele godine ne možemo da uživamo u muzici ovog izuzetnog pevača (treba da ga čujete kako peva "Zajdi, zajdi"!). U razgovoru sa njim (Zlopi uvek porazgovara sa svakim gostom) saznali smo da je iz Leskovca, da već 11 godina od juna do septembra peva u Budvi (10 godina u istom restoranu), da je učestvovao na mnogim našim festivalima (najpoznatiji su Budva 94, 95, 98. i Beogradsko proleće 97.).

Hvala restoranu "Pjaca" koji je napravio pravi izbor i hvala Zlopiju! Vidimo se sledećeg leta, a do tad ostaje nada da će, kao i u ostalim profesijama, i u muzici početi da se ceni i forsira pravi kvalitet!

MIRJANA VELJKOVIĆ, VESNA JANKOVIĆ,
TATJANA PAVLICA, NADA PUPOVAC,
GORDANA PRŠIĆ, PROFESORI,
BEOGRAD