[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 9. 7. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Štajner približio Kosovo Albaniji

Sporazum (ni)je suprotan Rezoluciji

BEOGRAD - Doskorašnji šef Unmika Mihael Štajner okončao je svoju misiju na Kosovu i Metohiji potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovini između Albanije i Kosova. Sporazum su potpisali odlazeći šef Unmika Mihael Štajner, kosovski ministar trgovine Alji Jakupi i albanski ministar privrede Arben Maljaj. Potpisivanje ugovora osudili su predstavnici vlasti u Beogradu, ocenivši da je suprotan Rezoluciji SB UN 1244.

- Štajner je ovim hteo samo da obeleži svoj odlazak - kratko je prokomentarisao potpredsednik Vlade Srbije i šef KC za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović, koji je skoro svakodnevno ukazivao na Štajnerovo kršenje Rezolucije.

Republički ministar trgovine Slobodan Milosavljević potpisivanje ovog ugovora, koji se u Prištini dugo očekivao, ocenjuje kao događaj bez presedana koji neće doneti dobro Kosovu, ali, pretpostavlja, ni Albaniji.

Nepotreban incident

Milosavljević smatra da je potpisivanje sporazuma u Prištini incident koji u ovom trenutku nikome nije bio potreban. Tim pre što bi do kraja godine naša zemlja trebalo da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa Albanijom, koji je već usaglašen i važio bi za celu teritoriju državne zajednice, što znači i za Kosovo. Ovaj sporazum biće od velike važnosti kako za SCG, tako i za Albaniju. Potpredsednik albanske Skupštine Magbulje Ćeću kaže da je, prema nezvaničnim procenama, trgovinska razmena između Albanije i SCG u 2002. godini iznosila svega sedam miliona dolara.

Zvanična Tirana smatra da potpisivanjem ovog ugovora nije prekršena Rezolucija, a isto tvrde i u UN i Unmiku. Potpisani sporazum o slobodnoj trgovini između Kosova, koje je pod autoritetom Unmika i Albanije, u skladu je sa Rezolucijom 1244 SB izjavio je Tanjugu portparol UN Farhan Hak. Hak je istakao da su potpisivanju sporazuma prethodile opsežne konsultacije koja je Unmik administracija imala sa Evropskom komisijom iz Brisela i pravnom službom UN.

Da li je potpisivanjem separatnog ugovora s Kosovom Albanija pokazala da Kosovo ne smatra delom SCG i kako će se to odraziti na predstojeće razgovore između Beograda i Prištine?

- Takvi postupci ne doprinose stvaranju konstruktivne atmosfere poverenja pred očekivani dijalog Beograda i Prištine - ocenio je u protestu upućenom Sekretarijatu UN, ambasador Srbije i Crne Gore pri UN Dejan Šahović.

Šahović je protestovao i zbog toga što je Štajner svog poslednjeg radnog dana proglasio Krivični zakon i Zakon o krivičnom postupku, iako je njihovo stupanje na snagu predviđeno tek za narednu godinu, navodi se u saopštenju Stalne misije SCG pri UN.

Lj. Staletović


vesti po rubrikama

^politika

17:00h

Štajner približio Kosovo Albaniji

17:10h

Mihael Štajner juče napustio Kosovo

17:15h

Više od 135 zahteva žitelja iz Mušutišta za povratak

17:20h

Hoće li SCG do kraja godine pristupiti Partnerstvu za mir?

17:30h

Pad popularnosti vodećih stranaka i političara

17:35h

Smenjen portparol Vlade Crne Gore

17:40h

Pajtić o sporazumu Kosova s Tiranom

17:45h

Ombdusman za Kosmet o masovnom povratku

17:55h

Milošević: Nismo uništavali džamije

      


FastCounter by LinkExchange