[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 9. 7. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Prekinut višednevni štrajk radnika u DP "Kluz - Kozara"

Najurili predsednika Upravnog odbora

Međusobne optužbe udaljenog Milivoja Radulovića i predsednika sindikata ASNS Zorana Škiljevića. Ko je "smotao" 7.000 metara tkanine

BEOGRAD - Višednevni generalni štrajk u DP "Kluz - Kozara" okončan je juče, na zadovoljstvo više stotina štrajkača, kojima je ispunjen zahtev da se iz ovog preduzeća udalji Milivoje Radulović, predsednik Upravnog odbora, kao i da se raspusti Skupština i nadzorni odbor.

Početak jučerašnjeg štrajka i nije ukazivao da će doći do ispunjenja zahteva štrajkača. Više od 600 radnika potpisalo je zahtev za smenu Radulovića, raspisivanje vanrednih izbora za Skupštinu, međutim, u prvom delu dana na ovakve zahteve oglušili su se i Skupština i predsednik UO. Tek posle nekoliko sati ubeđivanja, Raduloviću je uručeno rešenje o udaljenju iz preduzeća, koje je potpisao Dragan Pešterac, direktor, i on je potom napustio preduzeće. Kako je Skupština odbila da na zahtev direktora raspiše izbore, štrajkački odbor je u ovome preuzeo ingerencije, čime je prestao mandat i Upravnom odboru, Skupštini i Nadzornom odboru.

Razlozi zbog kojih su radnici ovog preduzeća još prošle nedelje ušli u štrajk upozorenja su, prema rečima Fahrudina Jakupovića, predsednika štrajkačkog odbora, pad proizvodnje za vreme mandata Radulovića, gubitak od 250.000 evra, odbijanje kupaca, neradna atmosfera u preduzeću.

Radojka Žigić, jedna od mnogobrojnih štrajkača, kaže da se ženama u preduzeću svakodnevno pretnje otkazima.
- Premeštaju nas sa jednog radnog mesta na drugo i šikaniraju zbog čega u preduzeću više nema radne atmosfere - kaže Žigićka.

Zoran Škiljević, predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata u "Kluzu" dodaje, da je Radulović preuzeo i izvršnu vlast koju bi trebalo da ima direktor Pešterac, koji je kako kaže Škiljević, tu tek tri dana. Inače, ovo preduzeće u procesu je restruktuiranja i za njega, kako saznajemo, već postoji zainteresovani kupac, firma "Paloni" iz Italije.

Sa druge strane, predsednik Upravnog odbora kaže da povod za ovaj štrajk nije to što je on loše obavljao svoj posao, već što su prilikom vanrednog popisa magacionera modelarstva uočene nepravilnosti, a tamo je, kako on kaže računopolagač Škiljević. U zapisnicima nije zavedeno više od 7.000 metara materijala, u vrednosti od 16 miliona dinara.

Na ovakve tvrdnje, koje smatra poslovnom tajnom, Škiljević je reagovao krivičnom prijavom.
I sve u svemu, priča se ovde ne završava. Nastavak sledi danas u osam sati, kada će se okupiti radnici i dogovoriti o daljem toku događaja i raspisivanju varednih izbora za Skupštinu.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

16:11h

Prekinut višednevni štrajk radnika u DP "Kluz - Kozara"

16:20h

Predlog Zakona o povraćaju imovine i obeštećenju pred poslanicima

16:29h

Milenko Smiljanić radnicima "Agrosemena"

16:37h

Država se odrekla 600 miliona poreza od izdavačke delatnosti

16:45h

Rektor BU Marija Bogdanović: Školarine neće biti niže

16:53h

Otpor osporava članove Radiodifuznog saveta iz Vojvodine

      


FastCounter by LinkExchange