[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 9. 7. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Naseljavanje 5.000 izbeglih u Sesvetama kod Zagreba

Stanovi za Srbe na farmi svinja

ZAGREB (Tanjug) - Hrvatska vlada želi da preko svog Programa društveno podsticane stanogradnje (POS) u Sesvetama naseli 5.000 Srba, tvrde u mesnom odboru opozicione i desničarske Hrvatske stranke prava (HSP).

Kako navodi "Novi list", predsednik sesvetske HSP Pero Hrgović je prekjuče na konferenciji za medije izjavio da je hrvatska vlada dobila zadatak od međunarodne zajednice da obezbedi stanove za Srbe povratnike, a Sesvete koje se nalaze na istočnom delu grada najzgodnije su za to jer Zagrepčani ionako nisu zainteresovani za stanovanje na bivšoj farmi svinja gde bi trebalo da se gradi oko tri hiljade stanova.

"POS nije podsticajan za Hrvate već za odbegle Srbe, a kao što i ime govori, POS znači povratak odbeglih Srba", rekao je Hrgović, dodajući da, kako se Srbi ne bi osećali otuđeno pojedinačnim naseljavanjem u drugim delovima Hrvatske, vlada je odlučila da to reši na ovaj način.

"Nakon pet godina te bi stanove Srbi trebalo da dobiju u trajno vlasništvo", tvrdi Hrgović koji je te informacije dobio od lica zaposlenog u MIP-u koje živi u Sesvetama. Te su informacije suprotne od onoga što je navela hrvatska vlada, a to je da će Srbi povratnici, bivši nosioci stanarskog prava imati pravo na najam i na otkup stanova kao i drugi građani Hrvatske.

Trajno vlasništvo nakon 10 godina stanovanja bilo je predviđeno za Hrvate koji su po odobrenju vlasti zauzeli srpske kuće i stanove, ali je ta odluka povučena nakon reakcija međunarodne zajednice. U Sesvetama živi veliki broj Hrvata doseljenih iz drugih krajeva Hrvatske i iz BiH i taj deo grada važi za uporište HSP-a i desničarske HDZ.


vesti po rubrikama

^balkan

16:03h

Naseljavanje 5.000 izbeglih u Sesvetama kod Zagreba

16:10h

Iz masovne grobnice u Zvorniku izvađena 32 tela

16:19h

Zvornički biznismen ne zna zašto je na "crnoj listi" SAD

16:27h

Posle ekshumacija u Paulin Dvoru

16:34h

Naoružani čuvari čuvaju rumunsko izletište

16:42h

Serija skandala u imotskoj gimnaziji

      


FastCounter by LinkExchange