[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 7. 7. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Uoči Eho festivala na Velikom Ratnom ostrvu

Stroga pravila za posetioce

Zabranjeno je paljenje vatre, kupanje u Dunavu, nošenje oružja...

Beograd je najzad dobio svoj muzički festival, ali je dosta onih koji sumnjaju u pravi izbor lokacije. Veliko Ratno ostrvo je ada specifičnih prirodnih osobenosti i izuzetne lokacije, što predstavlja značajnu morfološku i hidrološku pojavu.

Zavod za zaštitu prirode Srbije je ceneći opšti interes za očuvanjem prirodne sredine u kontekstu razvoja Beograda, u martu predložio da se Veliko i Malo ratno ostrvo zaštite po Zakonu o zaštiti životne sredine, kao predeo izuzetnih odlika, ali i kao znamenito mesto na kome su se odvijali presudni događaji za istoriju Beograda.

Nacrt GUP-a za "Veliko Ratno ostrvo" predlaže status javnog i trajnog dobra, i ono se namenjuje zaštiti prirodnih i kulturno-istorijskih vrednosti, izvorišta vodosnabdevanja i prirodnog mrestilišta, ali i rekreaciji i razvoju eko-turizma, uz poštovanje uslova koji proističu iz međunarodnih programa zaštite i korišćenja Dunava. Na samom ostrvu su predložene tri namenske zone, dok je plaža Lido u turističkoj zoni.

Zatvara se pontonski most

BEOGRAD (FoNet) - Organizatori EHO Festivala saopštili su juče da će pontonski most od Zemunskog keja do Velikog ratnog ostrva, zbog priprema za festival, od danas biti zatvoren za građanstvo. EHO Festival održava se na Velikom ratnom ostrvu od 10. do 13.

Jelena Beronja iz Mladih istraživača Srbije je naglasila da će prema obećanju Srđe Popovića, savetnika premijera za ekologiju, posle završetka festivala početi radovi na "oživljavanju" zaraslih delova ostrva i košenje prostora oko dva jezera unutar ostrva, delom finansirani sredstavima dobijenim od ulaznica za koncerte.

Pored Mladih istraživača, zabrinutost za očuvanje ostrva izrazili su Ekološki pokret "Hrast" i Liga za ornitološku akciju Srbije i Crne Gore. Tom prilikom su upozorili da je ovaj projekat visokog rizika po zdravlje i živote ljudi i razarajući za floru i faunu ostrva.

S druge strane, kodeks organizatora o ponašanju za vreme trajanja manifestacije, zabranjuje paljenje vatre, kupanje u Dunavu, pristajanje čamaca, uvođenje životinja i unošenje oružja. Sem toga, kompletno ozvučenje će biti okrenuto u suprotnom smeru od ostalih zona ostrva, pa se čini da će procenjenih 50.000 posetilaca dnevno, na 800 metara udaljenosti od knez Mihailove ulice- biti bezbedno.

M. Ristić


vesti po rubrikama

^Beograd

22:08h

Uoči Eho festivala: Stroga pravila za posetioce

22:16h

Građani Žarkova i dalje ne žele supermarket

22:23h

Muke stanara u Dobrinjskoj ulici: "Koncerti" u dvorištu

22:31h

Nova autobuska međunarodna linija agencije "Fudeks"

22:39h

Kulturna manifestacija u ulici Vuka Karadžića

22:47h

Pravilo o upotrebi grba i zastave grada

22:54h

Zašto tako, naopako: Dug put u "Jevropu"

23:02h

Otvorena izložba na Trgu Republike

23:10h

Dani Napulja u Beogradu

23:18h

Razvoj romskih medija

23:26h

Sindikalni jubilej u GSP-u

      


FastCounter by LinkExchange