[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 6. 7. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Poznati pretraživač optimizacijom baze smanjiće vreme odgovora na upite

Gugl u petoj brzini

Iako je brzina jedna od najvećih vrlina Internet pretraživača Google, istraživači sa kalifornijskog univerziteta Stenford pronašli su način i objavili rad o tome kako da ga učine još pet puta bržim. Svodi se na to da bi se povećanjem brzine personalizovao odabir korisnih stranica što znači da bi Google na primer ljubitelju golfa u potrazi za pojmom "Tiger" ponudio samo stranice na kojima se nalaze informacije o Tiger Woodsu, a ne i hiljade onih koje se odnose na zver iz porodice mačaka.

Trenutno Google stranice rangira po PageRank metodi, izumu Larry Pagea, jednog od svojih osnivača. PageRank kalkuliše popularnost i važnost stranice prema broju linkova koji vode prema njoj. Da bi ubrzali pretraživanje tri milijarde veb stranica, koliko ih Gugl ovih dana ima u svojoj bazi, studenti sa Stenforda su razvili tri metode koje se baziraju na matematičkoj grani koja se zove numerička linearna algebra.

Prva i najznačajnija se zove BlankRank i samo njenom primenom pretraživanje bi se ubrzalo tri puta. Metoda je to koja kreće od saznanja istraživača da je 80 odsto linkova na veb stranicama samo putokaz na druge sadržaje na istoj stranici. I dok PageRank proučava svaki link pojedinačno, daleko efikasnija BlankRank sve linkove koji upućuju na stranicu na kojoj se nalaze grupiše, proučava i sortira kao jedan. Druga metoda uključuje ekstrapolaciju ili u prevodu određuje nepoznate vrednosti na temelju poznatih.

To znači da se pre skeniranja sadržaja na nekoj stranici donesu neke pretpostavke koje se tokom pregledavanja pokažu tačnima ili netačnima. Na temelju tih razlika donose se određene procene o važnosti stranice. Treća metoda se naziva Adaptive PageRank, a temelji se na činjenici da se niže rangiranim stranicama daleko brže pristupa od onih više pozicioniranih. Odustajanjem od ovih niže rangiranih automatski se poveća brzina pretraživanja važnijih stranica.

P. B.


vesti po rubrikama

^tehnologij@

14:52h

MTV u vodama mobilnih komunikacija

15:00h

Bluetooth i u automobilima

15:07h

Da li osoblje zadučeno za IT može da izbegne glavobolje

15:16h

Gugl u petoj brzini

15:25h

Filmovi koji nestaju

15:33h

Zaštita od opake bolesti traži se i na internetu

15:40h

Sliku svoju ljubim
   


     


FastCounter by LinkExchange