[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 6. 7. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Jako nevreme protutnjalo Srbijom

Vetar obarao bandere,
nosio drveće i krovove

Topola visoka 30 metara srušila se u dvorištu Šakirovskih iz Bora

KRUŠEVAC, BOR - Jako nevreme, praćeno grmljavinom i kišom zahvatilo je prekjuče popodne i Rasinski okrug. Najviše štete pričinjeno je u konjuškom kraju, gde je vetar odneo krov sa Doma kulture, a oštećeni su i neki privatni stambeni objekti. Više od trideset ekipa električara i juče su bili na terenu ali nisu uspeli da oprave elektromrežu, pa su mnoga sala ostala i dalje bez struje. Vetar, kakav se ne pamti u ovom kraju, kidao je elektrokablove, obarao bandere, čupao drveće.

Protivgradna spasla rod

Iako je nevreme, praćeno gradonosnim oblacima, u poslednja dva dana zahvatilo centralnu Srbiju, štete nisu zabeležene. Kako su nam rekli u Meteorološkoj stanici u Kragujevcu, na području deset opština Šumadije i centralne Srbije koje prati ovaj centar ispaljeno je 414 raketa, čime je sprečeno da grad uništi letinu. U ovoj stanici nestabilne vremenske prilike najavljuju i u sledeća dva dana, ali kažu da su spremni da reaguju i da imaju dovoljno raketa. Zbog nevremena je na šumadijskim poljima prekinuta žetva i, ukoliko kišno vreme potraje, biće neizvesno kada će ratari ponovo ući u polja.

Zbog težih kvarova na niskonaponskoj mreži, trafostanicama i dalekovodima, juče struje nije bilo u Milutovcima, Lazarevcu, Stragaru, Beluju, Velikoj Drenovi, Beloj Vodi... Vetar je tresao orahe, obrao jabuke, kruške, šljive. Više voćnjaka u punom rodu je polomljeno, a iščupano drveće u više mesta zakrčilo je poljske puteve. Zbog pokidane električne mreže, nestajala je struja i u Kruševcu. Vetar je nosio crep sa krovova i u trsteničkom kraju, a nekoliko srušenih stabala palo je preko parkiranih automobila. Oštećen je krov Osnovne škole "Živadin Apostolović", a konačne posledice nevremena još se utvrđuju.

Nevreme je prekjuče protutnjalo i istočnom Srbijom i nanelo manje materijalne štete u borskoj opštini. Najgore je prošlo domaćinstvo Trajčeta Šakirovskog, u čijem se dvorištu srušila topola visoka 30 metara i težine nekoliko tona. Višedecenijski staro drvo, čiji su koren sečenjem oslabili radnici Vodovoda tražeći cev, srušilo se pod naletima vetra sravnivši pomoćnu prostoriju pored kuće. Krošnje stabla su na svom putu iskidale telefonske kablove, polomile crepove, ali je, na sreću stanara, drvo palo paralelno sa kućom.

"Puklo je kao bomba i mislili smo da se ruši kuća", kaže Trajčetov unuk koji nosi isto ime. Ovaj mališan kaže da ne može da prežali bicikl koji je ostao zarobljen u srušenom objektu.

Raketa u predsoblju

OSEČINA (Tanjug) - Protivgradna raketa, ispaljena juče iznad sela Lopatnja u opštini Osečina, završila je u predsoblju nove kuće Živadina Mirića iz tog sela, pričinivši veću materijalnu štetu, ali nije niko povređen. Rakete su ispaljivane nakon što je osečinsku opštinu zahvatilo veliko nevreme, praćeno olujnim vetrom i gardom, koje je nanelo velike štete poljoprivredi. Grad veličine oraha gotovo potpuno je obrao letinu, a posebno su stradali duvan, malinjaci i voćnjaci.


vesti po rubrikama

^vesti

18:30h

Jako nevreme protutnjalo Srbijom

18:38h

Romantikom i za Smederevo

18:45h

Vatrena stihija u Gornjoj Vrežini kod Niša

18:52h

Kazne zbog poskupljenja

19:02h

Otpor poziva na bojkot Markovog Bambi parka

      


FastCounter by LinkExchange