[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 6. 7. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Glas Rusije: SAD povlače crtu preko globusa

Ponovo sortiraju suverene zemlje

MOSKVA - SAD su prvog jula prekinule pružanje vojne pomoći zemljama koje su odbile da pruže Amerikancima imunitet pred Međunarodnim krivičnim sudom.

Dakle, vašingtonska administracija je realizovala pretnje da će kažnjavati idealima međunarodne pravde. Teško da je slučajno to što je navedena akcija izvedena povodom prve godišnjice formiranja Međunarodnog krivičnog suda, glavnog instrumenta univerzalnog svetskog pravosuđa.

Prema informaciji AFP, SAD će na ovaj način uštedeti više od 47 miliona dolara na ime vojne pomoći. Sasvim je osnovana, međutim, pretpostavka da su ušteda sredstava i prividna principijelnost neuporedive sa nesumnjivim negativnim posledicama ovog koraka, pre svega za međunarodni ugled SAD i njihove odnose sa mnogim zemljama.

Ponavljanje ultimatuma

Novinske agencije navode različite podatke o broju zemalja kojima je uskraćena američka pomoć. Portparol američkog Stejt dipartmenta Ričard Baučer je odbio da saopšti novinarima koje su države u pitanju. Rekao je samo da ih ima 35. Još 22 zemlje su dobile od Vašingtona ono što se može okarakterisati kao ultimatum posle ultimatuma. Odluka o njihovoj sudbini treba da padne već narednih dana.

Nema sumnje, međutim, da SAD ponovo sortiraju suverene zemlje. Posle nedavne podele Evrope na staru i novu, povukli su granicu preko čitave Zemljine kugle i njena konfiguracija već je izazvala nedoumicu.

Stvar je, naime, u tome što među zemljama koje su, po mišljenju Stejt dipartmenta, izdale Ameriku i kojima je vojna pomoć već uskraćena ima mnogo tradicionalnih saveznika Vašingtona, kao što su, na primer, Brazil, Južnoafrička Republika i Kolumbija. A što se tiče ove poslednje, situacija je uopšte vrlo neobična. Upravo su SAD uvek smatrale kolumbijsko rukovodstvo jednim od svojih glavnih istomišljenika u borbi protiv međunarodnog terorizma narko biznisa. U poslednjih nekoliko godina, obim američke vojne pomoći ovoj zemlji iznosio je oko dve milijarde dolara. I, eto, Bogota se našla u antiameričkom taboru.

Sumnjiv Bušov korak

Isto tako indikativan je i evropski deo nove crne liste. Na njoj je celih šest istočnoevropskih država, kandidata za članstvo u NATO-u: sve tri baltičke republike, Bugarska, Slovačka i Slovenija. Osim toga, tu su Srbija i Crna Gora, kao i Hrvatska. Reč je o mnogim od onih zemalja koje je ministar odbrane Donald Ramsfeld svrstao u novu Evropu, koja služi kao primer ostalim državama starog kontinenta na planu zaštite demokratskih dobara.

Jasno je da će ovaj veoma sumnjiv i kontradiktoran korak Bušove administracije biti predmet žučnih diskusija. Verovatno je najtačnije njegovu suštinu okarakterisao srpski premijer Zoran Živković. Prema njegovim rečima, vašingtonske pretnje, ultimatumi i crne liste nisu ništa drugo do famozni dvostruki standardi u međunarodnim poslovima. Jedna te ista država zahteva od drugih metropola, posebno od Beograda i Zagreba, da svestrano sarađuju sa Haškim tribunalom, a pri tome kažnjava one koji odbijaju da pruže jednostrani međunarodni pravni imunitet samom garantu mira i demokratije, zaboravljajući pri tome na svoje ranije ocene i obećanja.


vesti po rubrikama

^izbor iz strane štampe

15:31h

The Washington Times: Da li Evropska unija nastoji da obnovi veliku Jugoslaviju?

15:38h

Štutgarter cajtung: Balkan i susedi

15:46h

Glas Rusije: SAD povlače crtu preko globusa

      


FastCounter by LinkExchange